Конвоят разваля търговията между Израел и Турция

Тел Авив, Израел /КРОСС/ Кризата с международния хуманитарен конвой за Ивицата Газа може сериозно да навреди на търговията между Израел, нападнал конвоя, и Турция, която загуби девет свои граждани при обсадата, пише Ройтерс. Търговията между двете страни възлиза на 3 млрд. долара. Сериозно засегнати са и традиционно добрите връзки между двете страни.

Турция е десети по големина търговски партньор за Израел и една от малкото нейни мюсюлмански приятелски страни. Двете държави имат и добри военни връзки, сред които и сделка за закупуване на израелски ракети.

В Израел индустрията настоява на нулево отражение от инцидента, а в Турция протести осъждат смъртоносната намеса на израелските ВВС върху плаващ под турски флаг кораб, част от международния хуманитарен конвой за Газа, който се намира под израелска блокада. Израел се защити, определяйки действията си като "защитна реакция" срещу провокациите на пропалестинските активисти. Това обаче не спира антиизраелските скандирания и паленето на израелския флаг в Турция.

Кризата вече накара много израелци да отменят пътуванията и летните си ваканции в Турция, която е предпочитана дестинация от тях. Досега са отменени около 150 000 резервации, което ще навреди и на турските авиолинии.

Израелският министър на индустрията и търговията Бенямин Бен-Елиезер заяви пред Ройтерс, че икономическите отношения не трябва да страдат от политическите търкания. "Трябва да сме реалистични", каза той, признавайки че някои проекти ще бъдат временно спрени, въпреки че и турските, и израелските компании не са заинтересовани от спад в търговията.

Министърът не можа да каже и как ще се развият енергийните проекти в региона в близко бъдеще.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че отношението на Анкара към Израел зависи от съгласието му за международно разследване на инцидента с конвоя "Флотилия на свободата".

В неделя Тел Авив отхвърли такова предложение на ООН.


/ЦГ/

 


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа