Установиха недопустимо замърсяване на Бялизворска река със суроватка

Смолян /КРОСС/ Заради замърсяване на околната среда екоинспектори сложиха катинара на известна ардинска мандра. Производството в "Алада" в село Бял извор е спряно тази сутрин (7 юни) със заповед на директора инж. Елен Минчев, съобщиха от РИОСВ в Смолян. В петък е било засечено нерегламентирано изпускане на суроватка. Резултатите от взетата водната проба от Бялизворска река е показала превишаване на допустимите показателите в пъти. Проверяващите са установили, че стойностите, регламентирани в разрешителното за заустване за категорията на водоприемника, са десетократно завишени. За нарушението е съставен акт, издадена е заповед за спиране на производството, съобщава в. "Нов живот".

Мандрата ще остане затворена до предприемане на адекватни мерки от страна на собственика за предотвратяване на аварийни изпускания на отпадни води. Ще се изискват и категорични доказателства как оттук насетне ще се пречиства или освобождава суроватката.

 

Марката "Алада" носят няколко млечни продукта, сред които кашкавал, масло, кисело мляко, извара, айрян. Местните хора твърдят, че от години Бялизворска река е мъртва. Въпреки проверките на екоинспекторите и колегите им от здравната инспекция в Кърджали нарушенията не са били официално констатирани. Резултатите започнали да излизат наяве едва след като Ардино минало към РИОСВ в Смолян.

 

"Нов живот" потърси за коментар представител на фирмата. Собственик на мандрата е ЕТ "Алада-Мохамед Банашък". Собственикът не пожела да се представи. Той отрече да има заповед за преустановяване на дейността на мандрата и добави, че обектът продължавал да работи необезпокоявано. Опитите на екип на вестника да го убедят, че такава заповед съществува, бяха посрещнати с думите: "И да има, не съм запознат, пък и никой не може да спре мандрата". В крайна сметка са получили коментара "Не съм упълномощен да говоря с вас". "Упълномощител" в случая бил бащата, за когото били отказани координати.

 

/АБ/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа