Откриха изложбата "Другият музей" при голям интерес

София /КРОСС/ Съюзът на колекционерите в България откри изложбата "Другият музей", която показва експонати от частни археологически и нумизматични колекции, както и скулптури, филателия, оръжия, ордени, медали и униформи. Изложбата може да посещава до 21 юни в Галерията за чуждестранно изкуство.

Откриването на изложбата мина при незапомнен досега интерес от страна на софиянци.

 

За пръв път в България се организира колективна изложба на частните колекционери. Целта на изложбата е да покаже какви богатства се съхраняват извън държавните и общинските музеи и какви грижи се полагат от техните собственици, за да поддържат в добро консервационно състояние и да се изучават. За разлика от разпространеното мнение, колекционерите не "крият" своите сбирки, напротив, те желаят да ги направят обществено достояние, да споделят със специалисти и любители значимите с научната и музейната си стойност експонати, да разширят полето на знанието за тях, да докажат, че въпреки частното им притежание, тези артефакти всъщност са неотменен дял от националното културно наследство. В много случаи експонатите не отстъпват по своите достойнства на пазените в музеите паметници на културата.


Зрителите ще имат възможността да се запознаят и с принципите и критериите, по които се оформят колекциите, с постоянните грижи и занимания на колекционерите с артефактите, които събират. Освен това, много неизвестни произведения на изкуството ще станат достъпни и за нашата наука за културното наследство и със сигурност ще обогатят и допълнят представата за него.
Разбира се, в рамките на тази първа изложба само малка част от колекционерите могат да покажат само малка част, избрани образци от своите сбирки.

 

Станчо Джумалиев: Голяма част от обществото уважава колекционерите

Кирил Христосков: Трябват промени в Закона за културното наследство

Проф.Валери Стефанов: Колекционерството е уникална форма на знание

Светлин Русев: Изложбата "Другият музей" е обществена камбана

/АБ/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа