До 28 юни операторите на инсталации могат да търгуват с излишъка си от квоти

София /КРОСС/ На интернет страницата си www.moew.government.bg, на ниво "Актуално" МОСВ публикува информация за действията, които могат да предприемат операторите на инсталации, участници в Eвропейската схема за търговия с квоти на емисии на парникови газове.  В края на юни се очаква окончателното решение на Прилагащия орган към Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата за акредитацията на Националната система на България за оценка на емисии на парникови газове.

До 28 юни операторите на инсталации могат:
- да търгуват с излишъка си от квоти;
- да си открият сметки като посредник или физическо лице в чужд регистър и да прехвърлят по тези сметки излишъка си от квоти. За целта е необходимо да проверят какви са условията в съответния чужд регистър.
- да използват услугите на посредници;
- да не предприемат никакви действия и да задържат излишъка от квоти в сметките си. С блокирането на Националния регистър те няма да ги изгубят.

Ако в края на юни акредитацията на Националната система на България за оценка на емисии на парникови газове бъде отнета, връзката между Националния регистър и Независимия регистър на транзакциите на Общността (Community Independent Transaction Log) ще бъде прекратена.
Блокирането на регистъра ще направи невъзможни:
- всякакви транзакции от нашия регистър към сметки в друг регистър - по механизма "Съвместно изпълнение", по Европейската схема за търговия с емисии на парникови газове и по международната търговия с емисии на държавно ниво.
- всякакви входящи транзакции - няма да е възможно купуване на емисионни единици по никой механизъм за търговия с емисии, при което се изисква прехвърляне на квоти от чужд регистър в нашия регистър.

В условията на блокиран Национален регистър ще са възможни т. нар. "вътрешни" транзакции, тоест търгуване с други български оператори в рамките на Националния регистър.
През април 2011 г. операторите ще могат да върнат на Националния регистър квоти за изпълнение на задълженията им съгласно българското законодателство. За тази цел те трябва да предвидят и да поддържат необходимите им за връщане през 2011 г. количества квоти, съгласно разпоредбите на българското законодателство. Ако прехвърлят всичките си или голям брой квоти по сметка в чужд регистър, съществува риск през април 2011 г. да не могат да закупят необходимите им недостигащи квоти, за да изпълнят задълженията си. При неизпълнение Законът за опазване на околната среда предвижда на оператора на инсталацията - юридическо лице или едноличен търговец, да бъде наложена имуществена санкция от 200 лв. за всеки тон еквивалент въглероден диоксид, за който операторът не е предал квоти.

 

/СС/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа