Трайчо Трайков: Нивото на цените на природния газ за България е обективно обусловено

Нивото на цените на природния газ за България е обективно обусловено, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в отговор на въпрос за прогнозираното от "Булгаргаз" поскъпване на синьото гориво с 23 на сто.
Министърът отбеляза, че цените на вносните ресурси и методологията, по която те се образуват, е обективно обусловена и се легализира в България от ДКЕВР.
Разбира се, смятаме, че е добре цените да са ниски, и бихме ги направили ниски, ако това зависеше от нас, посочи министър Трайков. Той допълни, че посоката, в която МИЕТ е фокусирано като принципал на държавните енергийни дружества, е разходите, зависещи от самите дружества, да бъдат максимално малки и оптимални.
На въпрос за отправена преди дни от премиера Бойко Борисов критика към германски инвеститори у нас Трайчо Трайков коментира, че министър-председателят е прав, когато изисква от чуждестранните фирми в България да се държат както в собствените си страни и да спазват правилата, и е прав, когато иска от българските държавни институции да се държат като държавните институции на други държави, да създават правила, които по същия начин да защитават интереса на българския данъкоплатец, и след това да спазват собствените си правила.
Посланикът на Германия Матиас Хьопфнер, който заедно с министър Трайков подписа Спогодба за финансово сътрудничество между правителствата на България и Германия, изрази увереност, че "германските фирми, които работят в страната, работят по същия начин, по който работят и в Германия". "Между приятели е прието да се говори откровено и понякога, когато се наложи, да се изразява критика. Това сигурно по никакъв начин няма да промени факта, че продължаваме да поддържаме много тесни икономически отношения и че има положителна перспектива за инвестиционната дейност на германските предприятия в България", посочи посланикът.
Според Спогодбата за финансово сътрудничество правителствотона Германия ще предостави на България възможността да получи от Кредитната банка за възстановяване свързан заем до 34 373 000 евро за проект "Комунална инфраструктура - техническа инфраструктура 2010 - 2013 г."
Заемът се дава на преференциални условия за срок от 20 години, гратисен период пет години и лихва 3,75 процента. Средствата следва да се изразходват за инфраструктурни проекти, свързани с укрепване на брегови зони и защита от наводнения.
Предстои Народното събрание да ратифицира документа, след което да започне усвояването на средствата.

/БТА/

Станете почитател на Класа