Издават наръчник "Как да се държим в район, обитаван от мечки"

Смолян /КРОСС/ До края на юни ще се издаде кратък наръчник "Как да се държим в район, обитаван от мечки", който ще бъде предоставен на хората от проблемните смолянски села с цел да бъдат подпомогнати за предпазване от нападение и минимизиране на посегателство над стопанствата, предаде Смолян днес. С подготовката на изданието се ангажираха неправителствени експерти, а МОСВ - с финансирането му. Министър Нона Караджова пое ангажимент в кратък срок да бъдат осигурени индивидуални средства за предпазване от нападение за населението от района, съобщиха от пресцентъра на екоминистерството.

Експерти от заинтересовани институции, неправителствени организации и учени, които работят по проекти за кафявата мечка се срещнаха с цел набелязване на мерки, които да подпомогнат създалата се ситуация в Смолянски регион след трагичния случай на загинал човек в Кутела. Участваха кметът на Смолян Дора Янкова, зам.-областният управител на област Смолян инж. Чавдар Фурлански, представители на Регионалната дирекция по горите и Регионалната инспекция по околната среда и водите в Смолян, на Изпълнителната дирекция по горите, Българската академия на науките, СДП "Балкани", фондация "4 лапи", Зелени Балкани, Българска фондация "Биоразнообразие", БДЗП, WWF, фондация "Информация и природозащита".


Акцентът в обсъжданията беше необходимостта от превенция за поведението на хората в районите с меча популация. От страна на МОСВ бяха предложени пакет от мерки, около които участниците в срещата се обединиха за съвместно изпълнение. Предложено бе да се направи засилен мониторинг още тази есен в Смолянския регион с научно признати методи за установяване броя на животните и насоките на развитие на популацията. По време на срещата беше решено мониторингът да се предприеме с участието на Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/, неправителствени експерти, местните власти, както и на заинтересовани местни общности, като графикът, методите и сроковете ще бъдат уточнени на предстоящи работни срещи в ИАОС.


Ще бъдат въведат електропастири като мярка за опазване на стопанствата /кошари, обори, пчелини и пр./, като до края на годината се предвижда да се раздадат на стопаните в Смолянско 85 мобилни електропастира по проект, изпълняван съвместно от МОСВ и СДП "Балкани", а по Оперативна програма "Околна среда" се предвижда финансиране за още два такива проекта, единият от които отново за Смолянски регион. Срокът за взимане на мерки и изплащане на щетите се съкращава до 3 дни от подаване на сигнала за причинена щета.
От РИОСВ - Смолян, съвместно със структурите на Министерство на земеделието да бъдат осигурени обучени овчарски кучета за стада, кошари, пчелини и др.


Ще бъде създадет, обучен и оборудван спешен екип за региона за действия при нападение от мечки. С цел разселване на животните във високите части на планината ще се предприеме засаждане на диви плодни растения - къпини, сливи, малини, боровинки, ягоди и др., в планински райони, отдалечени от селата.


Ще бъде изготвен предупредителен списък на проблемни места, който да бъде огласен във всички планински населени места. Присъстващите институции и организации поеха конкретни ангажименти за изпълнението на тези най-спешни мерки за подпомагане на местното население, като се обединиха около идеята да работят в партньорство и съгласуваност. Квотата, определена съгласно Плана за управление на мечката, ще бъде разглеждана от националната комисия приоритетно в контекста на възникналите проблеми в Смолянския регион.

 

/АБ/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа