Нова среща между представители на "Булгаргаз" и "Газпром експорт" ще има в началото на юли

Нова среща между работни групи на "Булгаргаз" и руската компания "Газпром експорт" ще има в първите десет дни на следващия месец. Това съобщи на пресконференция в националния пресклуб на БТА изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.
Той определи резултата от приключилата през миналата седмица среща между представители на двете дружества като "умерено оптимистичен и умерено песимистичен". По думите му експерти на "Газпром експорт" отново са изразили уверение, че България няма да остане без природен газ.
Гогов отбеляза, че двете страни имат разминавания, които ще бъдат изчистени на експертно ниво. Някои от нещата, които се случиха през последните 16 месеца, ни дават основание частично да променим позицията си, посочи той.
Един от основните въпроси, които ще обсъдим, е задължението на "Булгаргаз" да внася на всеки три месеца в ДКЕВР заявление за промяна на цената на природния газ, добави Гогов. Ще отправим
молба ценовата промяна да бъде веднъж на шест месеца - от 1 октомври и от 1 април, отбеляза той. По думите му целта е регулаторният период да съвпада с началото и края на отоплителния сезон, което ще облекчи топлофикационните дружества, основни потребители на природен газ. Те имат сериозни технологични проблеми с отчитането и промяната на цената в средата на отоплителния сезон, допълни Гогов.
Според него друг основен въпрос, който ще се обсъжда, е количеството на доставяния природен газ. Имаме желание да договорим с "Газпром експорт" механизъм за гъвкавост на доставките, посочи той.

/БТА/

Станете почитател на Класа