Новият ОУП на Бургас превръща града в модерен и зелен европейски полис

Бургас /КРОСС/ След поредицата спекулации за новия общ устройствен план на Бургас, излезли в местната преса, проектантите от сдружението "Гео щрих", заели се с проекта, с готовност внесоха известни уточнения по дискутираните проблеми. С това те вярват, че ще пресекат всякакви опити за манипулация, а ако е имало действително някакво притеснение от страна на жителите на Бургас, то ще бъде парирано, след като гражданите получат своите отговори.
Общият устройствен план на Бургас, както и на всеки друг град, се разработва в съотвествие с действащите закони в България, като за основа ползва изготвено задание за проектиране от страна на община Бургас. За база се използват и множеството проведени анкети и проучвания, отново със съдействието на общинската администрация.
В модерните градове промишлеността играе отрицателна роля
След многото проведени работни срещи на проектантския колектив с експертите и ръководителите от общинската администрация, след подробен анализ на резултатите от анкетите и проучванията, които са извършени, с възложителя, т.е.общината, всички се обединихме около идеята, че Бургас трябва да се развива като модерен град. В развитието на един модерен град, промишлеността по-скоро играе отрицателна роля. Уникалните природни дадености - езера, море, плажов ресурс, както и многобройните екологични зони с богато биоразнообразие дават възможността за развитие на модерен курортен град. В тази връзка е обосновано решението ни за ситуиране на промишлеността в посока "Лукойл" и разширение на промишлените зони "Север" и "Меден рудник", а в контактните зони с Черно море и езерата да предвидим зони за рекреация, обитаване и бизнес. Естествено, не се набляга само на развитието на морския ресурс, който може да се използва само през лятото. Акцентирали сме върху развитието на алтернативен туризъм - еко-, балнео- и кало-балнео туризъм, бизнес и конгресен туризъм.
Във всеки един от кварталите на Бургас са потърсени места за бизнес и труд, районни обслужващи центрове с цел по-доброто обслужване, осигуряване зони за отдих и съкращаване на времето за пътувания. По този начин би могло да се осигури работа и препитание на населението без допълнително да се увеличават зоните за промишлено производство.

Комуникациите и транспортът - основен приоритет на бъдещето
Комуникационно-транспортната схема, която сме разработили отговаря изцяло на проблемите, с които се сблъсква градът. Планираните обходи през езерото "Вая" на юг и покрай Атанасовско на север, ще поемат огромна част от транзитния, нарастващ трафик през Бургас. Това ще подобри както транспортната концентрация в самия град, така и атмосферната чистота в жилищните и административни райони.
Повече от половината становища, постъпили след обсъждането, вече са уважени. Запазва се по-голям процент земеделски земи.
На 31 март и 1 април се проведоха обществени обсъждания на графичното решение на предварителния проект на ОУП. В мащаб 1:25 000 представихме проекта пред заинтересованите граждани на Бургас, като мащабът беше определен от възложителя на задачата - община Бургас и ние сме се съобразили с неговите изисквания.
ОУП прави предвиждания, не налага промени!
В заключение държим да поясним на гражданите на Бургас, че ОУП прави само предвиждания. Дали и кога тези предвиждания ще се случат - е въпрос на инициатива от страна на собствениците и на общината. Така, ако един имот попада в зона за застрояване или озеленяване, но собственикът му не желае да бъде използван за това, в сила остава предназначението му в момента.

ОУП се прави не само за нас сега, но и за нашите поколения
Целта, от която се ръководи екипът проектанти и специалисти за създаването на проекта за Общ Устройствен План на гр. Бургас е една изключително отговорна задача. Ние се съобразявахме през цялото време, както с актуалните интереси на гражданите в момента, така и от тенденциите за развитие в бъдещите 30-40 г. и нуждите на идните поколения българи и жители на града. Стремяли сме се, хората които обитават този прекрасен морски град и техните потомци, не само да се чувстват удобно и комфортно тук, да могат да осъществят възможностите си и да намерят своята реализация, но и да изпитват нескрито и основателно самочувствие от това да обитават гр. Бургас - бъдещата морска перла на България.


/ДК/

 

Станете почитател на Класа