Маргарита Попова: Въпросът за морала на магистратите е все по-актуален

София /КРОСС/  Закон за морала, в която и да е сфера, не може да се пише. Хубаво е, че най-сетне е обърнато сериозно внимание в Закона за съдебната власт и на личностите, които постъпват в съдебната система. Магистратът е призван да спазва много високи критерии, за да може обществото да има доверие в неговата работа. Когато избираш попрището на съдия или прокурор, трябва да имаш постоянството и устойчивостта на характера, да се откажеш от много неща, да отсееш моралното и нравственото и тези неща са казани в етичния кодекс. Това коментира Маргарита Попова - министър на правосъдието в предаването "Тази сутрин" на БТВ. Тя допълни, че в Закона за съдебната власт са заложени конкретни изисквания за стажа на магистратите и оценка на моралните и нравствените качества, които те притежават.
Маргарита Попова посочи още: "Предлагаме да се институциализират етичните комисии във всички звена на съдебната система. Във всяко звено на съдебната система трябва да има такива комисии, защото въпросът за моралните и нравствени качества на хората, които раздават правосъдие, става все по-актуален". По думите й, предвидените етични комисии са огледален образ на друго ниво на етичната комисия, която съществува във ВСС. Според нея, именно тези комисии ще могат да изпалзват цялата информация - и от прокуратурата, и от ДАНС.
Маргарита Попова декларира, че в Закона за съдебната власт няма да се отстъпи от конституционно заложени принципи за разделение на властите и принципи, които са много важни и се спазват в демократичните държави.

/ДК/

Станете почитател на Класа