Българите - най-активни на изборите за национални съвети в Сърбия

Белград, Сърбия /КРОСС/  Българската общност в Сърбия е една от най-активно гласувалите сред останалите национални малцинства по време на провелите се първи преки избори за национални съвети в западната ни съседка, съобщава БНР. 

Коалицията Българската общност за европейска Сърбия на депутата от Демократическата партия на сръбския президент Борис Тадич – Зоран Петров, се представи най-добре на вота за Национален съвет на българското малцинство. В Босилеград Движението на кмета на общината Владимир Захариев получи 70% от участвалите в гласуването. Коалицията на българите в Сърбия на Небойша Иванов в Цариброд пък има близо 15%. Прага от 5 процента прескача и  листата на Драголюб Нотев.

Избирателната активност сред българите в Сърбия е близо 70%, като цяло обаче тя едва доближи 19% сред останалите национални малцинства.

Унгарските лидери от Войводина разкритикуваха действията на властите в Белград и ги обвиниха за лошо свършената от тях работа по време на изборите. Въпреки това сръбският министър по малцинствените въпроси Светозар Чиплич даде висока оценка на избора и определи проблемите като технически.

Междувременно министърът без портфейл Божидар Димитров  ще замине на тридневно официално посещение в Сърбия. Той ще разговаря със своите колеги -  министърът по малцинствените въпроси Светозар Чиплич и по религиозните въпроси - Боголюб Шиякович. Божидар Димитров ще се срещне и с представители на българите от областите Войводина и Банат.

/ВС/

Станете почитател на Класа