Таско Ерменков: Не са ми предоставени мотиви за уволнение

София /КРОСС/  Разбрах, че съм уволнен на основание на чл. 19 А от Закона за администрацията, което означава, че мога да бъда уволнен без предизвестие от тази длъжност. Не мога да кажа какво се случва в МИЕТ. Аз мога да кажа, че в Агенцията по енергийна ефективност нещата, които се случват са от една страна деклариране на важност на мерките по енергийна ефективност, а от друга страна - орязване на всички средства, които биха могли да бъдат използвани за тази цел. Това заяви Таско Ерменков - вече бивш изпълнителен директор на Агенцията по енергийна ефективност в предаването "Денят започва" на БНТ 1. Той отказа да коментира мотивите за неговото уволнение, защото министърът не се е срещал с него и не са водени разговори по този въпрос между двамата. "Не знам какви са причините за освобождаването ми. Заповедта ми беше връчена от директора на "Човешки ресурси" на МИЕТ. Мотиви не са ми дадени", заяви Ерменков.
По думите му, исканите срещи от негова страна, на които да се обсъдят отчетите на работата на агенцията, поставяне на задачи не са се състояли по време на неговото управление и затова в МИЕТ не знаят каква работа е вършила агенцията. "Добре, че имаше едно публично мероприятие, на което бяхме заедно с министъра, за да го изнудя пред журналистите да ме приеме и да се опитам да му обясня, че нещата, които се пишат в проекта за енергийната стратегия на България по отношение на енергийната ефективност просто не могат да се случат", каза още Ерменков. По думите му, оценките, които са дадени в този проект не са истински. Той посочи, в изпълнението на енергийната ефективност има неща, които не могат да се свършат на ниво изпълнителна агенция.
В заключение Таско Ерменков заяви: "Искам да благодаря на всички журналисти за това, че благодарение на вас през последните седем години успяхме да изясним какво значи енергийна ефективност. Преди седем години не се говореше въобще за енергийна ефективност. Това е достижение не толкова на агенцията, колкото на нашето сътрудничество с журналистите. Моля ви, да го продължите наистина. Резултатите няма да има, ако ние продължим да считаме, че с мантри от рода "енергийната ефективност е приоритет в държавната политика" ще има ефект. Не се ли осигурят средства ще продължим да говорим за това, а следващият изпълнителен директор ще бъде поставен в същото неудобно положение да отговаря за резултати, които не зависят изцяло от него".

Станете почитател на Класа