Севастополските българи ще направят национален футболен отбор

Севастопол, Русия /КРОСС/ Председателят на севастополското българско дружество "Восход" Савелий Бучков, който представи в Деня на Историческия булевард изложба, посветена на културата и бита на своя народ е съобщил пред "Новый Севастопол", че севастополските българи участват в този празник вече "повече от 10 години".
"Днес ние показваме на севастополци и на гостите на града стари и нови книги за историята на България, нашите национални костюми. Винаги се стараем да приготвим и традиционните български ястия. Днес сме приготвили баница със сирене", е разказал Бучков.
"Неотдавна в Ялта взехме участие във футболен турнир, посветен на 132- а годишнина от освобождението на България от Османското робство. В състезанието участваха седем отбора от различни райони на Украйна, а също така и един отбор от България. Заехме почетното, последно място, но не се разстроихме, тъй като попаднахме в десетката на най-добрите", се е пошегувал българинът. Той е отбелязал, че "ние си направихме изводи и започнахме сериозно да се занимаваме с футбол. Пък и имаме стимул - следващата година да дойдем в България и да вземем участие във футболен турнир, аналогичен на този в Ялта".
Бучков е съобщил, че в дружеството има 150 българи, въпреки, че през последното преброяване през 2001 година в Севастопол са били записани 400 българи и призовал севастополци, имащи български корен да му се обадят.

/ВН/

Станете почитател на Класа