Цецка Цачева се среща с колегите си от ПСЮИЕ

Анталия, Турция /КРОСС/  Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще участва в Осмата конференция на председателите на парламенти на държавите-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/. Форумът се провежда в турския курорт Анталия.
Тазгодишната конференция ще фокусира вниманието си върху укрепването на институционалната рамка на интерпарламентарното сътрудничество в Югоизточна Европа и взаимодействието с други регионални и международни организации и институции, съобщават от парламента. Специален акцент ще бъде поставен върху противодействието на ефектите от Световната икономическа криза в региона. Председателите на парламентите ще приемат Годишна работна програма и Финална декларация, които ще очертаят насоките за бъдещото развитие на партньорството и диалога в Югоизточна Европа.

Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа е форум за дипломатически и политически диалог, в който участват Албания, Босна и Херцеговина, Република България, Република Гърция, Република Македония, Република Молдова, Румъния, Сърбия, Република Турция, Хърватия и Черна гора.

България от самото начало е активен участник в регионалните инициативи в областта на сътрудничеството. Началото на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа бе поставено с приетата през юли 1996 г. Софийска декларация на министрите на външните работи на страните от Югоизточна Европа.

От 2007 г. София е домакин на Регионалния секретариат за парламентарно сътрудничество в Югоизточна Европа. По инициатива на Секретариата наскоро беше проведено проучване за приоритетните области на парламентарно взаимодействие в региона.  Резултатите от него показват засилен интерес от конкретни и прагматични действия в области като инфраструктура и транспорт, регионална политика, сигурност, селско стопанство и др. В краткосрочните задачи на Секретариата е включено разработването на целеви проекти за общи инициативи на парламентите от Югоизточна Европа и активизиране на подкрепата от донорски организации за реализиране на съвместните дейности.

/ВС/

Станете почитател на Класа