Високата цена е сред основните мотиви за отказване на цигарите у нас

Мила Григорова, „Галъп интернешънъл“

Две трети от пушачите у нас заявяват, че са се замисляли да откажат цигарите заради високата им цена. Това е вторият по популярност мотив за отказ от тютюнопушене сред българите, които са правили такива опити в последните 12 месеца . Данните са от изследването „Евробарометър”, проведено сред жителите на 27-те страни - членки на Европейския съюз, включително България, по поръчка на Европейската комисия.
По данни на изследването понастоящем около 40% от българите са активни пушачи, което е с около 10% над средноевропейското равнище. Бившите пушачи в България пък са двойно по-малко, отколкото отказалите цигарите в Европа. 28% от българските пушачи заявяват, че са се опитвали да спрат да пушат в последните 12 месеца.
Несъмнено загрижеността за собственото здраве на пушача е основен фактор за отказване от пушенето. Този мотив е на първо място и сред пушачите от България, и сред всички жители на страните - членки на Европейския съюз, които редовно употребяват тютюневи изделия. Над 70% от европейските и близо 80% от българските пушачи заявяват, че притесненията за здравето им са ги карали да се замислят да спрат да пушат.
В допълнение е и факторът „съвет от лекар или друг специалист”. Около една трета от българите и около една пета от европейците, които са опитвали да откажат цигарите, признават, че са били „уплашени” от вредата на тютюнопушенето върху здравето от лекар или друго медицинско лице и това ги е накарало да се замислят за отказване от навика.
Ако цената на тютюневите изделия е от ключово значение за отказването от вредния навик за българите, то средният европеец заявява, че по-скоро семейството и близките са основателна причина за отказване от тютюнопушенето.
Харченето на сериозни суми за цигари ежедневно е факторът, който се подрежда на трето място сред пушачите от Европейския съюз след загрижеността и желанието за съобразяване със семейството и партньора.
Въпреки постоянните кампании за запознаване на населението с вредите на пасивното пушене пушачите, изглежда, не отдават толкова сериозно значение на вредното влияние на тютюневия дим върху непушачите. Около една четвърт от българските и една трета от европейските любители на тютюна са се замисляли да спрат да пушат, защото с този си навик вредят на здравето на непушачите. Този критерий се подрежда на пето място сред българите и на четвърто място сред европейците.
В последните месеци много се изписа за това, дали българското правителство трябва все пак да забрани тютюнопушенето на закритите публични места като ресторанти, кафенета и други заведения. 15% от българските пушачи заявяват, че биха се опитали да откажат цигарите, ако пушенето на обществени места е ограничено – не само със закон, а и на практика. Около една четвърт (24%) от пушачите в страната пък са мислели да спрат цигарите заради ограничения за пушене на работното си място.



„Евробарометър” е редовно социологическо изследване, провеждано от ТНС и „Галъп интернешънъл“ в страните от Европейския съюз и други европейски държави по поръчка на Европейската комисия. „Евробарометър” се провежда от 1973 година. Извадката във всяка от изследваните държави е национално представителна – средно по около 1000 души на държава. Максималната статистическа грешка при 50-процентови дялове е ±3 %. За България изследването се провежда от ББСС „Галъп интернешънъл“.

Станете почитател на Класа