Задържаха 35 млн. къса контрабандни цигари /Подробности/

София /КРОСС/ Митнически служители задържаха 3500 мастърбокса или 35 милиона къса, което е най-голямата пратка с контрабандни цигари откакто Агенция "Митници" води такава статистика. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, който откри днес семинар на тема "Актуализираният Бюджет'2010 - аргументи и параметри" в Боровец.

Той определи операцията на Агенция "Митници" като най-успешната акция на агенцията за тази година. По нея се работи от няколко седмици, съвместно с други държави-членки на ЕС и Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ). "Става въпрос за кораб с голямо количество контрабандни цигари, за които имаме сигнал, че ще влязат в ЕС", информира минситър Дянков, цитиран от пресцентъра на финансовото министерство.

Контрабандните цигари са били предназначени за Египет от Молдова. В кораба, който е оборудван със съоръжения за товар-разтоварна дейност, са установени детайлни военни карти на българското крайбрежие. Испанската фирма, притежател на патента за марката, е потвърдила, че цигарите са контрабандни и че могат да бъдат задържани от българските власти.

На около 12 млн. евро щяха да възлязат загубите от акциз, ако тези цигари бяха реализирани на пазара, подчерта министър Дянков. Той допълни, че в сравнение с 2008 г. задържаните контрабандни цигари са три пъти повече. Продължава работата по установяване на контрабандните канали в целия Европейски съюз. Очаква се по време на криза контрабандата и търсените количества на контрабандни стоки да се увеличава.

Станете почитател на Класа