Аню Ангелов: Трябва ни не само стратегия, а и Закон за националната сигурност

София /КРОСС/ Изготвянето на Националната стратегия е резултат от един близо осеммесечен труд и тя е създадена от група експерти. Това заяви министърът на отбраната Аню Ангелов в предаването "Неделя 150" на БНР. Той допълни: "Важно е да се кажат няколко неща в това отношение. Една стратегия не би трябвало да се занимава конкретно с историята и развитието на страната ни до този момент. Тази стратегия трябва да отчита много подробно рисковете, заплахите, тенденциите - негативни и позитивни, в развитието на геостратегическата среда на сигурност. Трябва да има и няколко основни принципа, които да залегнат в стратегията, като например, че нямаме териториални претенции към съседни държави, нито пък да признаваме такива претенции към нашата държава и към нашето културно историческо наследство".
Според Ангелов, има редица неща, които правят изготвения и публикуван документ стратегия, а не Концепция за Национална сигурност. "Става въпрос за следното - набелязват се стратегически цели и се определят основните политически цели на правителството, на органите на изпълнителната власт в средносрочен план", коментира военният министър. По думите му, в стратегията няма срок, защото тя трябва да остане отворена, за да може да бъде актуализирана. Според Ангелов, недостатък е, че в самата стратегия не се посочва начинът на нейната актуализация.
По думите му, в стратегията е залегнало активно участие на страната ни в подготовката на противоракетната отбрана в рамките на НАТО. Трябва да имаме единен комплект от въоръжени сили. Той уточни: "Поставили сме определено ударение на базата на реалността на рисковете и заплахите от т.нар. операции зад граница". Той допълни: "Наши институти участват в съвместни проекти на различни агенции на НАТО".
От гледна точка на АЕЦ "Белене", ще гледаме да усилим противовъздушната отбрана както на АЕЦ "Козлодуй", така и на бъдещата електроцентрала. Вероятно ще се наложи предислокация по отношение на двата АЕЦ-а, което е важно за нас като министерство, заяви Ангелов.
Нашата система за национална сигурност е неподредена, тя е от времето на Кръглата маса в началото на промените. В раздела - Система за национална сигурност, трябва да се открои развитието за в бъдеще. Необходим е Закон за националната сигурност, който да определи кой орган в страната контролира дейността на всички разузнавателни и контраразузнавателни служби, коментира военният министър. Такъв закон може да бъде разработен, той не е толкова сложен като законотворчество. Против това съм, да се мисли, че обезателно нещо трябва да се случи, за да стане този закон факт. В рамките на тази стратегия трябва да се посочи конкретно какви трябва да са функциите на съвета за сигурност, заяви още Ангелов. По думите му, в стратегията е залегнало ново отношение по отношение на САЩ и на разширеното стратегическо партньорство. Аню Ангелов каза още: "След Афганистан, САЩ обръщат внимание на отношенията с Балканите, както и тяхното бъдеще. България, Гърция, Турция и Румъния попадат вече в обхвата на балистични ракети на някои държави от Близкия изток. Затова противоракетната отбрана на НАТО е ключова за следващите 10 години".

Станете почитател на Класа