Избрано от КРОСС през седмицата

София /КРОСС/ 7% е шансът джакпотът да падне днес. Това заяви за Информационна агенция КРОСС магистърът във Факултета по математика и информатика на Софийски университет Артур Киркорян. Това е вероятността, ако пуснатите фишове за играта 6/49, са 1 милион. Вероятността един фиш да спечели шестицата от тотото е 1:14 милиона. Киркорян представи и каква е вероятността да спечели фиш с отбелязани поредни числа. По думите му, тъй като при 6/49 има 44 комбинации от шест поредни числа, вероятността там е 1:350 хиляди. Според него обаче няма значение дали числата са поредни или произволни. "Дали ще бъде 1,2,3,4,5,6 или пък 1, 15, 20, 30, 42, 46 шансът да спечелите е абсолютно един и същ, няма никакво значение какво ще изберете", обясни математикът.

Голяма част от обществото уважава колекционерите, защото ако не са колекционерите, няма да видят картините, няма да видят оръжията, униформите, кортиците, както и прекрасните произведения на археологията ни. Това заяви за Информационна агенция КРОСС зам.-председателят на Съюза на колекционерите в България и председател на национално дружество "Традиция" Станчо Джумалиев по повод изложбата на Съюза "Другият музей". Откриването на експозицията ще се състои на 7 юни в Галерията за чуждестранно изкуство и ще може да се посещава до 21 юни.

 

Налагат се промени в Закона за културното наследство, каза членът на УС на Съюза на колекционерите и бивш шеф на "културното" звено в НСБОП Кирил Христосков. По думите му така написаният закон създава напрежение при колекционерите. Според Христосков в закона не достатъчно добре изяснен и понятийният апарат.

 

Колекционерството е уникална форма на знание. Това заяви председателят на наскоро учредения Съюз на колекционерите в България проф. Валери Стефанов. "В света образът на колекционера е положителен, в България обаче е отрицателен и ние искаме да променим този образ. Що се отнася до това какво представлява колекционерът - той най-вече е човек със страст", обясни още той. Проф. Стефанов заяви, че се налагат промени в Закона за културното наследство.

 

Изложбата на колекционерите ще е една обществена камбана към нашето духовно пространство. В него съществуват доста интересни цветя, а не само зеленчуци и бурени и не е лошо тези цветя малко да ги полива държавата отвреме - навреме. Това заяви художникът Светлин Русев по повод откриването на изложбата "Другият музей", която ще представи различни предмети събирани от най-големите колекционери в България. Изложбата ще бъде открита на 7 юни в Галерията за чуждестранно изкуство.


Интерпретацията на доклада за работата на ДКСИ, която направиха от Синята коалиция в пленарната зала, издава базисно непознаване на Закона за защита на класифицираната информация, Закона за ДАНС и произтичащото от тези два закона взаимодействие, смята председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова. "Този годишен доклад представлява анализ и оценка на цялостната система на националната база за работа с класифицирана информация. Годишният доклад е рутинен. Той представлява форма на граждански контрол, в случая на законодателната власт върху Държавната комисия по сигурността на информацията, като част от изпълнителната власт, а чрез комисията и върху работата на службите за сигурност и обществен ред", обясни тя.


В България няма разбиране за патологията и диагностиката, сподели пред Информационна агенция КРОСС председателят на Асоциацията по хистопатология д-р Стоян Алексов. Според него, истинските диагнози ги дава именно патологията.

 

Въвеждането на диференциран ДДС в условията на орязан бюджет е невъзможно. Това заяви в интервю за Информационна агенция КРОСС министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Възможно е да се появят злоупотреби при въвеждането на диференциран ДДС, смята министърът. Министър Найденов е убеден, че агенцията за безопасност на храните ще подобри контрола при вноса на храни. Министерството на земеделието работи трудно в условията на орязан бюджет, подчерта Найденов.


"БРОД - дни на младата българска култура" се опитва да промени първосигналният облик на страната ни, включващ шопска салата, червено вино и Черно море. Концепцията на проекта не отрича старото, но показва, че България се е променила, а съвременните български творци заявяват присъствието си на Европейската културна сцена, смята културният мениджър на фондация "Роберт Бош" Десислава Цонева.

 

Родителите трябва да обърнат внимание и да се опитат да предпазят децата си от опасностите, които крие интернет пространството, смята председателят на Държавната агенция за закрила на детето Надя Шабан. Тя обяви, че се готви план за превенция на насилието.

 

От това, какво е състоянието на децата в едно общество, се съди не само за състоянието на самото общество, но и за перспективите, за бъдещето на това общество, защото децата са неговото огледало, убедена е българската писателка Кина Къдрева. По думите й, децата имат нужда от духовни устои.


Европейският ни шампион по мотокрос събира средства за участие в европейско и световно първенство. Иван Петров е първият европейски шампион по Мотокрос на България. Той завоюва титлата на Стария континент в клас до 65 кубика.

 

/АБ/

Станете почитател на Класа