Цачева представя Перперикон пред колегите си от Югоизточна Европа

София /КРОСС/  Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще представи свещения град на траките Перперикон пред председателите на парламенти на държавите-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/. Това ще стане в рамките на Осмата конференция на председателите на парламенти от ПСЮИЕ, която се провежда в Анталия на 6 и 7 юни 2010 г., съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
На форума парламентите на държавите – участнички са поканени да презентират на специална експозиция чрез фотоси културно-исторически паметници от своята страна. Целта на организаторите е символично да бъде представено общото европейско културно наследство и да бъде заявена волята на страните от региона да работят за взаимно културно опознаване и сближаване.
Своята идея да бъде представен именно Перперикон председателят на Народното събрание вече обсъди с известния български археолог проф. Николай Овчаров. Двамата се срещнаха по време на участието им в Четвъртия събор на българите от Европа, който се проведе в Микулчице. Скалният град Перперикон е уникален обект от световно значение, който няма точна аналогия никъде в света, споделя проф.Николай Овчаров. Става дума за възникнал преди 7000 години култов център, където второто хилядолетие преди Христа се оформя едно от най-големите свещени места на Балканския полуостров и Средиземноморието. Бащата на историята Херодот също отбелязва това свещено място и казва, че там е имало светилище на тракийския Дионис, прочуто колкото голямото светилище на Аполон в Делфи. Именно на Перперикон Александър Велики научава от жрицата, че ще победи в похода си в Персия, а бащата на първия римски император Октавиан Август -  Гай Октавий, получава предсказание, че Рим ще стане империя. Перперикон запазва своето значение и в християнския период, като в края на четвърти век оттук започва разпространението на християнството в Родопите. Перперикон остава важен духовен център чак до 14-ти век. През последните 10 години археолозите откриха множество скални олтари, на които са се извършвали предсказанията, както и най-ранната църква в Родопите, откъдето е започнало покръстването на траките.
На форума председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще посочи, че България има 43 000 археологически паметници и е сред трите страни в Европа с най-много археологически забележителности. Изпозвайки това свое богатство страната ни в момента се стреми да развие културно-историческия туризъм по подобие на Гърция, Италия и Турция. Старият континент трябва да преоткрие достойнствата на Югоизточна Европа като кръстопът на цивилизации, убедена е Цецка Цачева.

/ВС/

Станете почитател на Класа