Маргарита Попова: Ще вдигнем летвата за влизане в съдебната система

София /КРОСС/  Трябва да има висока летва на изискванията за постъпване на работа в съдебната система, досега това не беше направено. Трябва да се създаде формален ред в съдебната система и да се започне с оформянето на подобаващи кадрови досиета, каквито в момента няма. Това заяви в интервю за Радио К2 министърът на правосъдието Маргарита Попова.
"Едно от основните начала, които сме заложили в Закона за съдебната власт, е въвеждането на високи изисквания за постъпване и израстване в системата. Втория жалон е да въведем ред в съдебната система, за да стане тя прозрачна и отчетна", каза тя.

Не бих искала в обществото да върви коментар за това дали България е полицейска държава, заяви още правосъдният министър. "В рамките на дългия 20-годишен преход имаше периоди, в които държавата беше сочена за остров на бездействието и беззаконието, на организираната престъпност, с която тя не беше в състояние да се справи. Сега има воля да се работи с конкретни действия", подчерта тя.
"Няма прекрачим границата, зад която има съмнения за върховенството на закона и утвърждаването на демократичните принципи. Аз като министър на правосъдието, винаги ще стоя на страната на правовата държава и върховенството на закона", бе категорична Маргарита Попова.

"Няма разнобой между мен и Цветан Цветанов по отношение на борбата с корупцията. Всеки върши своята работа", коментира още правосъдният министър.

По повод проектът за създаване на специализирани съдилища за дела срещу организираната престъпност и корупцията Попова посочи, че се обмисля създаването и на други специализирани съдилища – за младежкото правосъдие, търговското правосъдие и правосъдието по обявяването в несъстоятелност.

Във връзка с предстоящата й в понеделник среща с посланиците на страните от ЕС и посланикът на САЩ Попова коментира, че подобни срещи са полезни, защото днешното време е време на сътрудничество и партньорите на България трябва да знаят кои са трудностите и успехите на съдебната реформа в България. "Аз бях обещала, че след кат изготвя стратегията за продължаване на световната реформа и я представя на българските депутати и професионалната общност, ще разясня приоритетите и стратегическите цели в нея на европейските посланици и посланика на Америка", каза тя.

"От края на миналата година работим с Венецианската комисия по закона за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин. В момента работим върху това да можем да отнемем "необяснимо богатство, свързано с тежка организирана престъпност, трансгранична корупция и престъпност", коментира Попова по отношение експертния капацитет при подготовката на наказателните закони.

/ВС/

Станете почитател на Класа