Отбелязваме Световния ден на околната среда

София /КРОСС/  Днес е Световният ден на околната среда. Той се отбелязва в цял свят от 1973 г. по решение на Конференцията на ОН по проблемите на околната среда, проведена в Стокхолм, Швеция, през 1972 г. На този форум е приета Декларация за околната среда – първият международен договор за принципите за екологична защита на Земята.

Световният ден на околната среда е ден, в който всеки трябва да стане "зелен" и да предприеме действия за запазване на планетата за бъдещите поколения – от децата в училище до населението на дадена община и от всеки отделен човек до многонационалните корпорации.

Световният ден на околната среда 2010 г. е посветен на неотложната нужда от по-добро
управление на световното биоразнообразие и екосистеми. Въпреки обнадеждаващите резултати от направеното по света, видовете продължават да изчезват с най-високото темпо, познато досега и това все повече се свързва с човешката дейност. Неслучайно ОН със специална резолюция обяви 2010 г. за Международната година на биоразнообразието.

През 2010 г. стремежът е хората да бъдат мобилизирани за дейности с широк обсег за запазване и популяризиране на биологичното разнообразие – засаждане на дръвчета в училища, почистване на зелените площи в общините, пътувания за наблюдения на птици, изложби, национални зелени кампании и много други.

Световен домакин на празненствата за Световния ден на околната среда на 5 юни 2010 г. е Руанда, в която се намира 25% от биоразнообразието на Африка.

Как България ще отбележи Световния ден на околната среда

По традиция проявите за деня се координират от Министерството на околната среда и водите и неговите поделения в страната. Централната проява за празнуването на деня е хепънинг в Южния парк на столицата, на 5 юни, от 11.00 ч. Събитието е част от Националната информационна кампания на МОСВ по повод Световния ден на околната среда под надслов "Обичам природата – и аз участвам". Целта е да се инициира отговорно поведение на хората срещу замърсяването на природата с отпадъци. Под това мото ще се състоят разнообразни инициативи в цялата страна.

Как да се включите

Вие можете да организирате почистване на квартала, да призовете съседите да престанат да използват найлонови торбички, да засадите дърво, а още по-добре – да организирате и колегите или съучениците си в това начинание, да ходите до работа или училище пеша, да стартирате кампания за рециклиране … възможностите са безкрайни.

/ВС/

Станете почитател на Класа