Сергей Станишев: В центъра има пространство за нов проект на Първанов

София /КРОСС/  Дянков мачка и бави разплащанията по националното съфинансиране. Спестява се един лев, но се губят 4 лева. Нивото на усвояване на еврофондовете е твърде ниско. Това е мнението на лидера на БСП Сергей Станишев, което той изрази пред БНТ в разговор с министъра по усвояване на еврофондовете Томислав Дончев. "Към момента са разплатени около 500 милиона лева, а са планирали над 2 милиарда за тази година. От оперативните програми са усвоени твърде малко средства", каза Станишев в подкрепа на твърдението си, че темпът на работа по усвояване на средствата е твърде бавен.

Първанов сигурно ще остане в политиката, по какъв начин не мога да кажа. Има пространство в центъра. В лявото сериозен проект без БСП не е сериозен проект, каза Сергей Станишев. На въпрос дали БСП би приела партньорство с нов проект на Първанов, Станишев изключи тази възможност.


Това правителство харчи повече от предишното. За първото тримесечие са похарчени повече отколкото миналата година първите три месеца, твърди лидерът на социалистите. Според него актуализацията на бюджета само кърпи дупки. Той не изключва в края на годината бюджетният дефицит да е по голям от 5%. Станишев прогнозира, че ще бъде изхарчен фискалният резерв и догодина или ще се намаляват заплати, ще се увеличават данъци или ще има споразумение с МВФ. Дянков се бореше с несъществуваща финансова криза и това доведе до икономическа, смята Станишев. За да се постигне сега ефекта с разплащането от есента са необходими многократно повече средства, обобщи Сергей Станишев.

Станете почитател на Класа