Д-р Първанова: Употребата на генерични лекарства ще се увеличи

Брюксел, Белгия /КРОСС/  На 3 и 4 юни Д-р Антония Първанова участва като основен докладчик и представител на Европейския парламент в 16-та годишна конференция на Европейската асоциация за генерични лекарства (EGA), провеждаща се в Рим, съобщиха от офиса на Първанова.

Д-р Първанова се обърна към форума, адресирайки най-вече въпроса за бъдещето на политиката по отношение на европейската индустрия за генерични лекарства. Те спестяват на ЕС около 30 милиарда евро на година, съставляват над 50% от лекарствата и представляват само 18% от разходите за лекарства. Евродепутатът подчерта, че с увеличаването на разходите за здравеопазване много по-бързо от средния БВП за ЕС на 27-те страни-членки, трябва да се увеличи устойчивата употреба на генеричните лекарства.

По време на дискусии с представители на Европейската комисия, национални компетентни органи по лекарствата и членове на EGA, д-р Първанова заяви: "Проучването на Европейската комисия за фармацевтичния сектор посочи, че Европейският съюз трябва да увеличи усилията си за избягване на препятстващо и конкурентно неправилно функциониране на пазара, когато става въпрос за генерични лекарства. Наша отговорност е да гарантираме справедливи пазарни правила, отчитайки ползите от генеричните лекарства за здравните системи, независимо дали говорим за достъп, осигуримост или устойчивост".

/КП/

 

Станете почитател на Класа