Адвокат и протестантски свещеник ще се борят за президентския пост в Германия

Берлин, Германия /КРОСС/  В четвъртък германският канцлер Ангела Меркел обяви президентската кандидатура на предвожданата от нея коалиция, след като досегашният държавен глава Хорст Кьолер изненадващо подаде оставка. Фаворитът на Меркел е премиерът на Долна Саксония Кристиан Улф.

50-годишният Вулф е умерен консерватор и е малко вероятно да "разклати лодката" като президент, коментира Ройтерс и допълва, че в Германия постът има по-скоро представителни функции. Вулф управлява Долна Саксония, домът на автомобилния гигант "Фолксваген" от 2003 г. и, ако бъде избран, ще стане най-младият президент в историята на Германия.
Въпреки това, за Ангела Меркел, чиято популярност рязко спадна напоследък, особено след лошите резултати на местните избори, ще бъде от особена важност нейният кандидат да бъде избран от специалната парламентарна асамблея на 30 юни. Вероятността това да се случи е голяма, тъй като управляващата дясно-центристка коалиция има мнозинство в асамблеята. При неуспех обаче, ударът по имиджа на Меркел ще бъде сериозен. Според последните проучвания той е паднал до 30% и е на най-ниското ниво за последните 4 години.
"Особено съм щастлива, че Кристиан Вулф е готов да поеме тази отговорност в името на нашата родина, във време когато сме изправени пред предизвикателствата на глобалната икономическа криза и бъдещето на Европа е неясно", заяви канцлерът на пресконференция в Берлин.

Долна Саксония е значима провинция и се смята за инкубатор на успешни политически кариери, а това означава, че е достатъчно добър трамплин за Кристиан Вулф, който би могъл да застраши политически отслабената Меркел, коментират анализатори.
Ако опитният правист стане президент, той ще бъде ефективно неутрализиран като евентуален политически опонент, поне за петте години на мандата му.

Това, което е по-интересно от името на новия кандидат, са обстоятелствата при които той бе номиниран, коментира "Шпигел". Много хора се питат, какво точно стана? Не беше ли министърът на труда Урсула вон дер Лайен широко спряганото име за кандидат-президент на управляващите, ден преди Меркел да обяви кандидатурата на Кристиан Вулф? Нещата явно се измъкват от контрола на Ангела Меркел, пише немското издание. Тя позволи името на Вон дер Лайен, един от най-успешните й министри, да бъде публично спрягано за президентския пост, само за да бъде внезапно изтеглено от надпреварата. Това трудно може да се нарече добър политически мениджмънт, допълва "Шпигел".

Противниковият лагер

Германската опозиция в лицето на социал-демократите и зелените не закъсня със своята реакция и още същия ден, в който управляващите обявиха кандидатурата на Кристиан Улф, представи своя кандидат за президент. Това е 70-годишният Йоахим Гаук, бивш източногермански правозащитник, протестантски свещеник, а по-късно директор на службата за архивите на Щази, след падането на комунизма. Агенцията, която позволи на германците да прочетат своите досиета, все още е позната като "Службата на Гаук".
Самият той се описва като "посветен патриот" и не крие омразата си към нацисти и комунисти.
Политическите анализатори заявяват, че ляво-центристката опозиция се надява да отвлече "няколко гласа" от лагера Меркел, като издига фигурата на такъв широкоизвестен и уважаван човек, който говори свободно за своя национализъм. 
"Извървях дълъг път, за да стигна до тук. Когато бях роден, навън се водеше война и Германия беше под диктатурата на нацистите", заяви Гаук, разказвайки за това как е израснал в управляваната, само до преди 20 години, от комунистите Източна Германия.  
Той изрази опасенията си, че "разглезените деца на демокрацията, може би не оценяват загубите от ограничаването на техните свободи".
Йоахим Гаук предупреди също, че политиците изглеждат чужди за повечето германски гласоподаватели.
"Трябва да преодолеем тази тъжна дистанция между управляващи и управлявани", заяви той на пресконференция в Берлин.

/ВС/

Станете почитател на Класа