Половината от изоставените бебета у нас отиват в дом на третия ден от раждането си

София /КРОСС/ Близо половината от децата до 3 години, които през 2009 година са настанени за временно отглеждане в домовете за медико-социални грижи у нас са новородени. Това обяви председателят на Държавната агенция за закрила на детето Надя Шабани по време на дискусия за ефекта от ранното предотвратяване на изоставянето на деца, организирана от фондация "За Нашите Деца". В дискусията участваха представители на социалната и здравната системи, представители на общински структури и др. Повод за срещата беше представянето на работата на Националния център по превенция на изоставянето на деца до 3 години, който е създаден от фондация "За Нашите Деца".

"Много по-евтино за държавата, а и по-ниска е моралната цена, която плаща обществото, когато помогнем на една майка да задържи новороденото при себе си и не се раздели с него.", заяви Иванка Шалапатова, която е директор на неправителствената организация. Според нея комплексът от мерки, които предлага центъра за превенция на изоставянето бележи значителен успех, защото съчетава много добре мобилната социална работа и конкретната помощ за детето и семейството.

"У нас продължаваме да наблюдаваме тенденцията да се изоставят и деца сред като са живяли за малко с родителите си. Повечето от тях са с увреждания. Искрено се надявам, че с последните промени в Семейния кодекс осиновяването на деца с увруждания да бъде максимално улеснена.", допълни Надя Шабани.

В рамките на дискусията заместник - кметът по социалната политика на община Пловдив Красимир Ангелов подчерта, че е изключително ценен опита на специалистите на Националния център по превенция на изоставянето, защото той показва, че не са нужни много средства, за да се предотврати раздялата между децата и семействата. Заместник - социалния кмет допълни, че цената, която обществото е инвестирала в майките и техните деца ще се върне многократно с времето. Началникът на отдела "Закрила на детето" в община Пловдив Милена Милушева от своя страна призова да се мисли за регионалното планиране на услугите, които помагат на родителите в риск. Тя допълни, че повечето от половината настанени бебета в пловдивския дом за деца до 3 години са от областта Пловдив или други населени места.

Началникът на неонатологичното отделение в МБАЛ - Пловдив д-р Диана Аргирова и колегата й от МБАЛ "Свети Мина" - Пловдив д-р Лиляна Бързева споделиха личния си опит в работата с експертите на националния център по превенция на изоставянето. Според тях подходът е правилен и фактът, че на родителите се предоставя бърза, полезна и навременна помощ, допълва лекарските усилия в гарантирането на здравето и грижата на новородените. "Много ценно за мен е това, че проследявам развитието на децата в техните семейства и че имам погледа върху различните аспекти на отношенията между децата и майките им. Все повече се убеждавам, че обичта е най-силната храна и за тялото, и за душата.", заяви д-р Аргирова.

В рамките на осем месеца от старта на работата на Националния център по превенция на изоставянето на деца от 0 до 3 години в София и Пловдив са подкрепени 92 малчугани. От тях 74 останаха с майките си благодарение на работата на социалните работници, психолозите и терапевтите на центъра. 18 от децата бяха настанени временно в социален дом, защото родителите им са с психични заболявания или е съществувал висок риск за бебетата, показват разчетите на специалистите. За 2 от 18-те деца в момента се подготвя връщането при родителите им след трудности в семейството, а за останалите се търсят приемни родители. Националният център за превенция на изоставянето на деца до 3 години е работил общо с 11 семейства, които искат да приемат у дома си малчугани от дом.

Държавната статистика показва, че 2 334 българчета на възраст до 3 години са живели в нашите социални домове през миналата година. 148 от тях са недоносени. 906 бебета са се разделили с майките си още в родилното отделение. Само 16 от изоставените бебета са сираци. През 2009 година 536 бебета са осиновени у нас, а 103 в чужбина. От общия брой осиновявания у нас 4% са на деца с увреждания, чужденците са осиновили 23%.

/КП/

 

Станете почитател на Класа