Синдикатите и работодатели не постигнаха съгласие за пенсионната система

София /КРОСС/ Синдикатите и работодатели не постигнаха съгласие по механизма, по който трябва да бъде финансирана и реформирана пенсионната система. Синдикатите предлагат увеличаване на осигуровките, с което бизнесът категорично не е съгласен, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.

 


Бизнесът от своя страна залага на друг тип мерки - ограничаване на течовете в системата, ограничаване на ранното пенсиониране, по-сериозна роля на Сребърния фонд и финансиране на първия стълб на системата.

 

КНСБ иска политическа декларация в парламента, която да обединява всички политически сили. Според КНСБ в нея трябва категорично да фигурира изискването да се спре намаляването на осигурителните вноски и постепенно да се капитализира системата. По изчисления на КНСБ между 6% и 9% трябва да се увеличат вноските, за да се балансира пенсионната система и да се ликвидира настоящия дефицит на НОИ, който в момента е 2 , 1 млрд.лева. Според Пламен Димитров, вицепрезидент на КНСБ, още от следващата година трябва да се увеличи вноската с 2%. Необходимо е също да се капитализира фонд "Безработица", според Димитров. За да се решат проблемите в пенсионната система, КНСБ предлага плавно увеличение на осигурителните вноски. На днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество синдикатите отново са предложили своята стара идея да се криминализира неплащането на осигуровките, с което работодателите не са съгласни.
Председателят на Асоциацията за индустриален капитал Васил Велев заяви пред журналисти, че дискусията за реформите в пенсионната система ще излезе извън Националния съвет за тристранно сътрудничество. В началото на юли ще се проведат кръгли маси в цялата страна по въпроса за пенсионната реформа. До есента ще се изготвят предложения за законодателни промени в Кодекса за социално осигуряване, които тогава се очаква да се разгледат от депутатите. Васил Велев подкрепи идеята на правителството за увеличение на осигурителния стаж, която синдикатите не подкрепят.
Работодателите са склонни да приемат и възможността за ранно пенсиониране, но с по-малка пенсия или по-късно пенсиониране с бонуси към пенсията.

/КК/

Станете почитател на Класа