Президентът Първанов прие министъра на труда в правителството на Палестинската национална власт д-р Ахмад Абдул-Салам Хасан Мадждаляни

София /КРОСС/ Президентът Първанов се срещна днес с д-р Ахмад Абдул-Салам Хасан Мадждаляни, министър на труда в правителството на Палестинската национална власт, съобщават от президентството.

По време на срещата президентът Първанов отбеляза, че активизирането на политическия диалог между двете страни през последните години трябва да бъде използвано за задълбочаване на българо-палестинското търговско-икономическо сътрудничество, посредством определянето на конкретни приоритетни области от двустранен интерес. Държавният глава заяви, че в тази насока следва да бъде оказвано институционално съдействие на бизнеса от двете страни за осъществяването на директни контакти.

Д-р Ахмад Абдул-Салам Хасан Мадждаляни информира Георги Първанов за актуалната обстановка в Близкия Изток и ивицата Газа, както и желанието на Палестинската власт за постигането на напредък в преговорите с Държавата Израел. В тази връзка Георги Първанов подчерта, че България подкрепя мирното разрешение на конфликта в Близкия изток, което няма алтернатива. Георги Първанов изрази и надеждата си за постигането на помирение и национално единство сред палестинския народ и особено между движенията Фатах и Хамас като ключово условие за подновяването на преките преговори.

България подкрепя започването на непреки разговори за сближение между Израел и Палестинската власт с посредничеството на САЩ. Президентът Първанов очаква тази инициатива да укрепи доверието между двете страни и да позволи провеждането на преки преговори като най-сигурно средство за обезпечаването на траен и взаимно приемлив мир.

Президентът заяви, че постигнатите договорености между палестинската власт и Държавата Израел трябва да бъдат ефективно прилагани и изрази подкрепата на България за Пътната карта за мир, както и за спазването на приетите резолюции от Съвета за сигурност на ООН. Държавният глава изрази загрижеността си от тежката хуманитарна обстановка в ивицата Газа и очакването си за бързото осигуряване на достъп на хуманитарните помощи за бедстващото палестинско население в съответствие с резолюция 1860 на ООН. В същото време Георги Първанов заяви, че обстрелът на израелски територии с ракети от ивицата Газа е неприемлив и оказва силен негативен ефект за успешното водене на мирни преговори.

 

Георги Първанов потвърди отправената към президента Махмуд Аббас покана за официална визита в България през втората половина на тази година.

 

Станете почитател на Класа