Депутати садят иглолистни дръвчета

София /КРОСС/ Гора от иглолистни дръвчета ще засадят депутатите от 41-то Народно събрание днес. Всеки депутат ще получи дръвче с името си и карта къде трябва да бъде засадено. Залесяването ще започне в 10.30 часа и ще продължи до засаждането на всички 240 дръвчета. То е в рамките на зелената седмица, която се организира във всички държави-членки на Европейския съюз.
Инициативата е на Българското училище за политика и е в рамките на проект "Зелена" стъпка напред: за нова ангажираност и отговорност към околната среда на българските политици, който се финансира от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.
Горичката ще е на територията на административен район "Слатина" по пътя за летище София. Теренът, който "Летище София" ЕАД предоставя за засаждане на дръвчетата, е в непосредствена близост до парковата зона до новия Терминал 2 на столичния аеропорт. Подкрепата за инициативата на Българското училище за политика е още една "зелена стъпка" за оператора на водещото в страната летище в постоянните му усилия по опазване на околната среда и намаляване на вредните въздействие от човешката дейност. Грижата за ново залесената площ ще бъде поета също от столичния аеропорт.
Зелената седмица в Народното събрание започна на 31 май с конференция "Енергийната революция - коя страна на барикадата ще изберем" под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Във форума участваха народни представители, общински съветници, кметове, представители на бизнеса, неправителствени организации и медии. Той бе придружен от изложба за Пътна карта 2050, а през цялата седмица депутатите и администрацията на парламента получаваха специални зелени късметчета и зелени книжки със съвети как да намалим "въглеродния си отпечатък" или казано по-популярно как да организираме ежедневието си като щадим околната среда. Народните представители бяха поканени и да се включат в конкурс за намаляване на потреблението на горива и електроенергия.
През есента Българското училище за политика ще проведе втора зелена седмица в Народното събрание.
Целта на проекта "Зелена" стъпка напред: за нова ангажираност и отговорност към околната среда на българските политици" е да направи българските депутати и парламентарната администрация още по-съпричастни към проблемите на опазването на околната среда, като насърчи намаляване на отпадъците, на потреблението на горива, енергия, вода и хартия, както и въвеждането на екологично съобразни транспортни практики.

/КП/

 

Станете почитател на Класа