Руската преса днес

Москва, Русия /КРОСС/ Русия и ЕС са нужни един на друг, на тях им е необходима по - дълбока интеграция в областта на икономиката. Това е общото мнение от коментарите, които днес публикуват руските вестници "Независимая газета" и "Российская газета" по повод провелата се видеоконферентна връзка Москва - Брюксел на тема - изход от кризата. Друг не по-малко важен извод е, че Русия няма да може да мине без активната помощ от страна на Евросъюза, ако има намерение да модернизира и диверсифицира икономиката си. "В страната има недостиг на специалисти, няма нито опит, нито инвестиции", пише "Независимая газета". За това, че на Русия е нужна помощта от страна на ЕС, се съгласяват доста наблюдатели. Но те поставят под съмнение готовността на Европа да окаже тази помощ. Според изданието от страна на ЕС Русия може да очаква само малка, а не глобална помощ.

Руските анализатори се мъчат да дадат на страниците на руските издания отговор на това към кого от двата лидера в тандема - Путин - Медведев ще се ориентира партия "Единная Россия" и как това ще се отрази на бъдещите избори. "Время новостей" цитира изказването на директора на Агенция за политически и икономически връзки Дмитрий Орлов, според който е изчезнало противоборството между Путин и Медведев, въпреки че опозицията бе готова да застане зад Медведев.

Вестник "Коммерсант" разказва за дискусията, разгоряла се в Държавната дума около новия законопроект, който цели разширяването на правомощията на Федералната служба за сигурност. В новия проектозакон се допуска тези служби да правят предупреждения на физически лица, за да не сдопускат нарушения на закона. По отношение на юридическите лица това действа отдавна.

Голяма част от руснаците смятат, че в основата на действията на руските предприемачи лежи жаждата за печалба, те са склонни към измама и машинации, не подбират методите на действие, за да осъществят печалбата си, не искат да работят често, такива са резултатите от изследването на "Левада център", цитирани от руските вестници. Обаче според руснаците това не се отнася за западните бизнесмени- те смятат, че западното бизнес общество е почти съвършено, коментира "Независимая газета".

/ВН/

Станете почитател на Класа