Д-р Стоян Алексов: Истинските диагнози ги дава патологията

София /КРОСС/ "Патологията е медицина. Истинските диагнози ги дава патологията". Това заяви в интервю за Информационна агенция КРОСС д-р Стоян Алексов - председател на Асоциацията по хистопатология в България. Той допълни: "Не e ясно много на широката публика какво е патология, защото повечето хора ни свързват с това, че правим аутопсии. Всъщност много малко се занимаваме с аутопсии, работата ни е свързана предимно с диагностика - цитология, хистология, имунохистохимия. Напоследък навлиза и така наречената молекулярна патология, която изследва на генетично ниво дали има връзка и дали може да се появи тумор на по-младо поколение, когато майката е имала такъв тумор".
По думите му, никой обаче не желае да обърне внимание на проблемите, които съществуват в тази област на медицината и затова "хората мрат като мушички".
Д-р Алексов съобщи, че още през ноември 2009 г. е представен проект на правителството от страна лекарите патолози, но никой не е обърнал внимание на техните предложения и до днес. "Никой не обръща внимание - както предишните министри, така и сегашния. Така че ситуацията меко казано е безнадеждна. Не може кардиохирургията да е слънце, а патологията да е зле. Това е недопустимо", възмутено коментира д-р Алексов.

Станете почитател на Класа