Уникалният Христо Йотов отбелязва 70 години с изложба в НДК

София /КРОСС/ Един от най-уникалните и самобитни български автори - Христо Йотов, отбелязва своята 70-годишнина с изложба в Националния дворец на културата. Почитателите на неговото изкуство ще могат да видят над 100 нови, непоказвани творби на изложбата "Христо Йотов на 70 години", която ще бъде открита на 8 юни 2010 г. от 18.00 часа, в централното фоайе на НДК.
В творческата си биография Христо Йотов има присъствие в частни колекции в Москва (Русия), Токио (Япония), Тревизо (Италия), Аугсбург (Германия), Брюксел (Белгия), Тел Авив (Израел) и представяния в САЩ, Гърция, Франция и др. Изкуството му е било високо и многократно оценявано на изложения и конкурси. Постоянно изложение на дървопластиките може да се види в галерия "Лещен" в едноименното село в Родопите.
Христо Йовов е единственият български скулптор, който е започнал кариерата си като "копаничар" - майстор на дървени съдове за бита. До 27-мата си година той е бил овчар, водил стада по високите била на Средна и Източна Стара планина.
"Христо Йотов е сред най-забележителните ни самородни художници, скулптори, пластици", казва изкуствоведът Виолета Василичина. "Магията в творбите му се дължи не само на вродения му мощен пластичен усет, но и на изключително интересния и необичаен живот на твореца".
Освен уникалните скулптури, на изложбата ще бъдат изложени и три от общо десетте книги на Христо Йотов - "Господьови очи", "Гибелен свят", "От Алтън Калофер до Америка".
Изложбата "Христо Йотов на 70 години" е част от програмата "Живата съкровищница" от Петнадесетия салон на изкуствата в НДК и ще продължи до 22 юни 2010 г.


/ДК/

 

Станете почитател на Класа