ГД "САНКО" на ЕК удовлетворена от програмата на България за ограничаване чумата по свинете

София /КРОСС/ България представи много добра програма за превенция и ограничаване на заболяването Класическа чума по свинете през 2010 г., удовлетворени сме от ясното и прозрачно управление на средствата, които предоставяме на страната ви за превенция и ограничаване на това заболяване. Това заяви д-р Олга Зорко от Главна дирекция "САНКО" на ЕК по време на семинар "Обсъждане на процедурите, определящи финансовия принос на Общността във ветеринарната област", който се проведе в Бояна, съобщиха от МЗХ.

В семинара участва и зам. -министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров, представители на министерството и на Националната ветеринарномедицинска служба. Зам.-министър Димитров посочи, че животновъдството е сектор с традиции у нас, който десетилетия наред ни е спасявал във времена на трудности и кризи, и затова неговото подпомагане и стабилизиране с успешно и интензивно прилагане на всички финансови лостове е приоритетна задача на МЗХ.

Европейската Комисия предоставя финансово подпомагане по програми за превенция и надзор на заболявания и при кризисни ситуации за ликвидиране на огнища на заболявания. За 2010 г. се предоставят 30 млн. евро за всички страни-членки за кризисни ситуации, 37 млн. евро са предвидени за поддръжка на лаборатории, обучения и растителна защита, а 275 млн. евро - за програмите за ликвидиране и надзор на заболяванията.
Всяка година до 30 април всички страни-членки предоставят отчет за използваните средства по програмата за предходната година.
За 2009 г. страната ни е заявила 790 000 евро по програми за ограничаване и превенция на заболявания.
Семинарът се организира от Главна дирекция "Разширяване" на ЕК по линия на инструмента за техническа помощ TAIEX. Съорганизатор е Министерство на земеделието и храните.

/АБ/

Станете почитател на Класа