АПИ ще обжалва пред ВАС затварянето на Прохода Хаинбоаз

София /КРОСС/ Агенция "Пътна инфраструктура" ще обжалва определението на Великотърновския административен съд, с което се допуска предварително изпълнение на заповедта на ДНСК за затваряне на Прохода Хаинбоаз. Въз основа на чл. 60 от Административно процесуалния кодекс АПИ ще настоява за спиране на предварителното изпълнение на заповедта на ДНСК за забрана ползването на прохода, съобщават от АПИ.

Мотивите на агенцията са, че проходът "Хаинбоаз" е единствената в момента най-пряка връзка между северна и южна България. По оперативни данни ежедневно през прохода на Републиката преминават средно 23 829 МПС. В допълнение алтернативният маршрут за автомобилите - Проходът "Шипка" също е в процес на рехабилитация - по проект "Транзитни пътища V", лот 10.

Всички тези обстоятелства обуславят становището, че е налице значителен обществен интерес проходът Хаинбоаз да остане отворен.
Междувременно експерти на агенцията продължават работа по изготвения план за действие, за отстраняване на възникналите проблеми на прохода.

Създадена е временна организация на движението чрез т.нар. "прозорци", по 4-5 часа на ден, по време на които ще бъде спирано временно движението и ще бъдат отстранени оголените камъни по скатовете.
Тези аварийни мерки не налагат постоянно спиране и отбиване на движението.

Агенцията е съгласувала тези действия чрез протокол за аварийно състояние, съставен съвместно с ОПУ - В. Търново, МВР - В. Търново, "Гражданска защита" и представители на агенцията, одобрен от Областния управител за изпълнение.

/АБ/

 

Станете почитател на Класа