ВОС потвърди ареста на трима мъже, обвинени в изнудване

Варна /КРОСС/ Стефан Караиванов, Красен Александрови и Яхия Хашиев обвинени, че през септември миналата година изнудили Цанко Д. да поеме имуществено задължение, като за тази цел употребили сила и му причинили средна телесна повреда, ще продължат да търпят мярка за неотклонение "задържане под стража". Днес Окръжният съд във Варна отказа да уважи молбите им за изменение на процесуалните мерки за принуда в по-леки, съобщиха от ВОС.

Пресслужбата на съда припомня, че тримата бяха задържани на 8 март тази година, няколко месеца след началото на разследването, което е започнало през есента на миналата година. Те са обвинени, че са изнудвали пострадалия. Законът квалифицира деянието като тежко умишлено престъпление, наказуемо с лишаване от свобода от 5 до 15 години. Както при първоначалното задържане под стража, така и днес съдът намира, че събраните гласни свидетелства и другите материали дават основание за обоснован извод, че всеки един от тримата е съпричастен към изнудването. Днес стана известно, че досъдебното производство е приключило, материалите са предявени и се очаква в скоро време прокуратурата да внесе в съда обвинителния акт. Това обаче не е основание за изменение в по-лека на мярката за неотклонение. За съда остава реална опасността ако са на свобода мъжете да опитат да се укрият или да извършат друго престъпление. Аргументи за това твърдение съдът намира във високата степен на обществена опасност на престъпното деяние и в съдебната биография на двама от тях. Красен е осъждан за друго престъпление от общ характер. Яхия има влязла през 2007 година в сила 6 годишна присъда за данъчни престъпления. През юли 2009 година е бил условно предсрочно освободен, а изнудването, за което сега се разследва, е извършено в условията на остатъка от година и половина от неизтърпяната ефективно присъда.

Ако обжалват днешните определения Стефан Караиванов, Красен Александрови и Яхия Хашиев ще се явят пред Варненския апелативен съд на 8 юни 2010, от 10,00 часа.

/АБ/

 

Станете почитател на Класа