Джордж Мичъл: Конвоят да не пречи на преговорите за мир

Витлеем, Израел /КРОСС/ Нападението на израелските военноморски сили над международния хуманитарен конвой, пътуващ за Ивицата Газа, не трябва да подкопава мирните преговори между Израел и Палестина. Становището е на специалния американски дипломатически представител Джордж Мичъл, цитиран от електронната версия на израелския всекидневник "Хаарец".

Мичъл е посредник в непреките преговори между израелци и палестинци, които продължават вече от около месец.

Според Мичъл кървавият "инцидент", който отне живота на 9 души, показва необходимостта от напредък в мирния процес, който цели да намери решение на конфликта между израелци и палестинци.

В сряда американецът се срещна с палестинския президент Махмуд Абас. Източници твърдят, че основната им тема на разговор е била именно военната операция срещу конвоя, наречен "Флотилия на свободата". Абас е поискал международно разследване за случая вдигане на блокадата върху контролираните от Хамас територии.

Абас отново е поискал да бъде вдигната израелската сухопътна и морска блокада над Ивицата Газа, съобщи главният преговарящ на палестинците Саеб Ерекат, чиито сънародници искат независима държава.

Абас ще се срещне с американския президент Барак Обама на 9 юни. Това трябваше да направи и израелският премиер Бенямин Нетаняху тази седмица във Вашингтон, но срещата бе отложена, заради нападението над флотилията.

Възстановяването на мира в Близкия Изток е един от ключовите приоритети на Обама. Въпреки това очакванията, че Мичъл ще направи пробив в решаването на деликатния и сложен конфликт, са ниски.


/ЦГ/

 

Станете почитател на Класа