Таня Евтимова: Не облекчавайте присъдите на убийците

"Не облекчавайте присъдите на убийците", това заяви пред Pro.BG майката на убитата през 2009 г. 21-годишна студентка от Варна Радостина Евтимова – Таня Евтимова.
Майката силно възразява срещу готвените промени в Наказателния кодекс, които предвиждат облекчаване на присъда при направени самопризнания. Съдът първо ще определя общото наказание, посочено в наказателния кодекс, а после ще го намалява с една трета. Например, при катастрофа в пияно състояние с няколко убити, наказание от 15 години ще бъде намалено на 10. Доживотен затвор пък ще се заменя с присъда до трийсет години.
"По този начин всъщност се дава свобода на престъпниците. Те могат да извършват нови престъпления като знаят, че при една съкратена процедура ще получат много по-малко наказание”, заяви Таня Евтимова. Тя не е привърженик на смъртните присъди и не иска такава за убиеца на дъщеря си, който на една от съдебните инстанции получи доживотна присъда с право на помилване. ”Добре би било човек като лежи цял живот в затвора, за да разбере какво е извършил. Идеята е Георги Цветанов и такива като него да осъзнаят както правят. Една смъртна присъда не би ми доставила никакво удоволствие”, посочи Таня Евтимова.
Тя обясни, че делото за убийството на дъщеря й е трябвало да се гледа пред Апелативен съд на 21 май. Георги Цветанов обаче се е отказал от двамата си варненски адвокати и си е оставил само софийския адвокат Илиян Василев и делото е било отложено за 25 юни. Таня Евтимова се опасява, че до тогава поправките в НПК ще влязат в сила и Цветанов ще получи по-лека присъда. От своя страна студентът Кирил Георгиев, който оглави протестите след убийството на Радостина, също изрази силно разочарование от поправките в НПК. ”Днес си задавам въпроса искаме ли в нашето общество да допускаме убийците след 15 години отново да се завърнат и да продължат живота си сред нас и то след като са хора, за които експертизите показват , че отново са склонни да извършат такова деяние. Готови сме за нови протести, но нека първо да се опитаме поправките да бъдат отменени. Апелирам към народните представители и особено тези, които са от Варна, да променят текста в закона”, заяви студентът. /БГНЕС

Станете почитател на Класа