Кутев: Правителството е на ръба на гражданския мир

Правителството се намира на ръба на гражданския мир в държавата. Така Антон Кутев от БСП коментира проекта на правителството за актуализацията на Бюджет 2010 и по-специално за драстичното орязване на парите за общините, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.
Според Кутев сериозно намалените средства за поддръжка на местните органи на властта е на практика закриване на общините, което БСП се закани да не допусне. Най-общите оценки на левите депутати за актуализацията на бюджета за тази година подготвен от кабинета е, че МС не е дал отговор защо управляващите не са се справили с приходната част. Те не са убедени, че в този проект правителството е разпределило правилно поносимо и справедливо тежестите на кризата. Според тях до момента актуализацията на бюджета няма ясна цел и тя не е да се нагодят просто цифрите и числата. Кондицията на българските общини по отношение на усвояване на фондовете, ще предопредели успеха на България, заяви Димчо Михалевски от КБ.
Намаляването със 138 млн.лв. субсидията към общините ще доведе до нови безработни и неравнопоставени съкращения в администрацията на различните общини, които варират от 17 до над 31 %. Управляващите могат да блокират местните органи на власт, тенденция, която е възможно да продължи и до местните избори и това ще се отрази върху българските граждани, които разчитат на тях по места.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа