В Стара Загора са задържани шестима извършители на въоръжен грабеж

Шест лица са задържани при специализирана полицейска операция във връзка с разследването на серия въоръжени грабежи, извършени от юли 2009 до април 2010 година, информират от пресцентъра на МВР.
Трима са с повдигнати обвинения за грабеж в големи размери, палеж и притежаване на наркотици. Последният от грабежите е извършен на 20 април в село Ягода, общ. Мъглиж. За задържане на лицата, на 25 и 26 май, е проведена специализирана полицейска операция с участието на служители от сектор “Противодействие на криминалната престъпност”, група “Престъпления по пътищата”, група “Специализиране полицейски сили” при ОДМВР и РУ “Полиция” – Стара Загора и Гълъбово. В хода на акцията, в района на автомагистрала “Тракия” са заедно с 32-годишния Н.Б. са задържани 19-годишната Е.М., 30-годишният Й.П. и 34-годишният Ч.Н.– придвижващи се с два автомобила “Фолксваген Пасат”. От Н.Б. са иззети едно доза кокаин, а от спътничката му Е.М. – три дози амфетамин и 25 грама марихуана Срещу двамата са образувани досъдебни производства и са им повдигнати обвинения за престъпления по чл. 354а, ал.3 от НК. На територията, обслужвана от РУ “Полиция” – Гълъбово е издирен мотоциклет “Кавазаки” , обявен за издирване от РУ “Полиция” -Стара Загора на 23.05.2010 г. Установено е, че мотоциклетът е бил противозаконно отнет от П.Д., в съучастие с 29-годишния Ж.Х. от Стара Загора – също осъждан многократно. От дома на Ж.Х. е намерен и иззет газов пистолет “Екол”. На Н.Б. и П.Д. са повдигнати обвинения за грабеж в големи размери и за палеж и с постановление на Окръжна прокуратура им е взета мярка - задържане за 72 часа. Момичето и останалите трима мъже са задържани за 24 часа. Късно снощи бяха проведени допълнителни оперативни мероприятия и процесуални действия, при които е установена съпричастността на задържания при акцията на автомагистрала “Тракия” Ч.Н. към грабеж на 12 000 лева и ваучери на стойност 970 лева, извършен на 8 май тази година в Стара Загора.
Провеждат се процесуални действия за документиране съпричастността на лицата и към други грабежи извършени по идентичен начин от юли 2009 г. до април 2010 г. на територията, обслужвана от ОДМВР – Стара Загора и Хасково. Всички деяния са извършвани от маскирани лица, придвижващи се с противозаконни автомобили, с поставени на тях – също крадени регистрационни табели. След извършване на престъпленията моторните превозни средства са изоставяни, а в редица случаи - опожарявани. Извършителите са набелязвали предварително жертвите – граждани с малък и среден бизнес – собственици и управители на фирми, търговски обекти, заложни къщи и др. Работата по документиране на извършените от групата грабежи, противозаконни отнемания на МПС, палежи и други престъпления продължава. Изяснява се и съпричастността на други лица към престъпната дейност. /БГНЕС

Станете почитател на Класа