Какво е фасета и за какво служи тя?

Фасетата (или както още я наричат в американската литература - ламинатна фасета) е керамична люспа със средна дебелина 0,5мм. Нейното предназначение е да се възстанови или коригира видимата част на зъба и чрез нея - усмивката на човека. Основната идея за създаването и приложението на фасетите е коригирането на естетически несъвършенства в зъбите, като целта е да се щадят максимално здрави зъбни тъкани (за разлика от короните).
С годините са открити и други приложения на фасетите - като заздравяване на външната (към устните) повърхност на зъбите при изтривания в шиечната или ръбцовата област.
Основните приложения на фасетите са следните:
лечение на счупени зъби във видимата област на усмивката
лечение на дефекти в зародишното изграждане на емайла, т.нар. хипоплазии, изразяващи се в нарушената цялост, здравина и гланц на емайла.
лечение на ортодонтски дефекти - изкривени зъби
лечение на разстояния между зъбите - диастеми и треми
лечение на по-малки или по-тесни зъби
лечение чрез избелване на преоцветени зъби (например от антибиотици по време на зародишното им развитие)-такива зъби изглеждат кафяво-черни
лечение на зъби след проведено кореново лечение, подложени на голямо натоварване и с риск от счупванепо естетични съображения
Разбира се всички тези показания се определят от лекуващият стоматолог и той заедно с пациента преценяват небходимостта или не от лечение с помоща на фасети.
Съществува основна разлика в изработването на една фасета и една корона. При короната отнемането на здрави зъбни тъкани може да достигне до 70%, което е изключително агресивно спрямо живите зъби. Ръбът на короната се проектира на 0,5-0,8 мм под ръба на венеца поради профилактични (да се предпази корена от натрупване на зъбен камък или образуване на кариес) и естетични съображения (за да не прозира метала при употребата на металокерамични корони). Със стареенето на организма се променя и нивото на венеца спрямо ръба на короната, което налага тя да бъде подменена (порад риск от “изгниване “ на корена). Средната продължителност на живот, на една металокерамична корона по данни от различни изследвания е 10-12 год. При фасетите нещата са съвсем различни.
При изпиляването за фасета се отнемат само 30% от външната зъбна тъкан (към устната) и тази встрани (между зъбите). По този начин се отнема само част от емайла - най-здравата тъкан в организма. Освен това връзката на керамиката или фотополимера с емайла е много по-здрава отколкото с дентина на зъба (при коронките връзката е с дентин). Ръбът на фасетата се проектира много често на 0,5-1,0 мм над ръба на венеца (в много редки случаи, като затваряне на разстоянията между зъбите, ръбът влиза под венеца). Това не влошава естетиката, напротив с възможностите на съвременните керамики естетиката е перфектна. Освен това се запазва емайл между фасетата и венеца (по-малък риск от развитие на кариес в тази зона). Тези фактори водят до по-бавно отръбване на венеца (свързан със стареенето на организма) и от там по-дълъг живот на фасетите – средно около 20-25 год.

Материалите от които се изработват фасетите са:
керамика;
фотополимер („пластмаса”).
Съществуват няколко метода и материали за изработване на фасети:

Директни фасети
В англоезичната литература се наричат още Bonding; freehand bonding. Изработват се директно в устата от клиничен фотополимер. Следните снимки изобразяват изработване на бондинг на горните и долни предни зъби:

Предимства:
минималното отнемане на зъбни тъкани (по-малко отколкото за керамични фасети)
по-ниска себестойност в сравнение с керамичните фасети
Това е оптимално решение при детските зъби, защото композитът може да се сваля и заменя заедно с техния растеж
добра поносимост от страна на пациента
лесна възможност за корекция

Недостатъци:
невъзможност за перфектно полиране и нетраен гланц по видимата повърхност на фасетата
възможна е промяна в цвета с времето
Бондингът има по-малка трайност от короните и фасетите от порцелан. Средната му трайност е 8 до 10 години, сравнено с над 15 години при фасетите и короните от порцелан
Някои композитни материали са податливи на образуване на петна от кафе, чай, червено вино и цигари
При неправилно изпълнен бондинг е възможна появата на кариеси под композитния слой

Индиректни фасети
Изработват се извън устата на пациента от лабораторен фотополимер или чиста керамка. За целта е необходимо да се вземе отпечатък от изпилените зъби и те да се подготвят в зъботехническата лабораторя.

Предимства:
Фасетите са по-трайният и естетичен вариант в сравнение с бондинга. Бондингът се извършва с помощта на втвърдена смола (фотополимер), а фасетите се изработват от порцелан.
Дават възможност да се постигне абсолютна естественост на зъба, неразличаващ се от останалите.
Порцеланът щади венеца и не го уврежда.
Порцеланът не променя цвета си с времето.
Цветът на порцелана може да се подбере така, че потъмнелите зъби да изглеждат по–бели.
По-щадяща работа върху зъба, минимално пилене в сравнение с короната. Изпияване за фасета-30% от външната повърхност на зъба, а за корона се отнемат 70 % околовръст.

Недостатъци:
Висока цена - около 3 пъти по-висока от цената на бондинга с фотополимер.
Веднъж подготвени за фасети, за зъбите процесът е необратим, тъй като макар и тънък, слоят от емайла на зъба е премахнат.
Тъй като процедурата е изключително прецизна и изисква определени умения, се изработват от специалисти-стоматолози по естетична стоматология.

Накратко:

Фасетите са изключително здрави, те не падат и не се отлепят, но е нереалистично да се мисли, че траят цял живот
Едно е сигурно: при добра грижа от страна на пациента те ще издържат 20 и дори повече години
Във всеки случай, ако си поставите фасети, ще трябва да избягвате някои навици като гризане на нокти, чупене на орехи или отваряне на бутилки със зъби. Никой не може да гарантира, че фасетите ще устоят на такава агресия.Следващите снимки илюстрират лечение с фасети – корекция в цвета, формата и разположението на зъбите:

Каква е процедурата при изработването на фасетите?
Първо посещение: консултация
Вашият зъболекар ще установи дали сте подходящ случай за фасети, защото понякога има известни ограничения. Например ако зъбите ви са много криви, ние ще Ви препоръчаме ортодонтско лечение. Ако има сериозно счупване или разрушение на зъба, ще ви посъветваме да си поставите керамична корона вместо фасета. Ако предстоят корекции на няколко фронтални зъби с промяна на тяхната форма, по време на това посещение ще ви вземем отпечатъци, от които в лабораторията се отливат модели на вашите зъби. Тези модели ще се използват за восъчен проект на променената форма на новите зъби. По този проект се правят и временните фасети от фотополимер или пластмаса, докато се изработват постоянните.

Второ посещение: обсъждане и уточняване цвета и формата на зъба
В това посещение се уточняват с пациента подробностите по
външния вид и цвят на бъдещите „нови” зъби-чрез обсъждане на восъчните проекти, фото снимки, пластамасови макети изработени директно в устата (mock-up). Уточнява се крайната цена за лечението.

Трето посещение: подготвяне на зъба за фасета
Това означава премахването на тънък слой емайл, обикновено 0,3 - 0,5 мм, т.е. с дебелина на черупка от яйце. Взема се отпечатък от вече подготвения зъб и се изпраща отпечатъкът в лабораторията.Още на същото посещение се поставят временни фасети от фотополимер с новата форма.

Четвърто посещение: изпробване и циментиране
Изпробва се полуготовата фасета откъм цвят и точност към повърхността на зъба и се връща в лабораторията за допълнително и финално оформяне и оцветяване (ако е необходимо). Още същия ден след това тя може да бъде циментирана.
Циментирането е постоянно. За целта се използват специални цименти, с помоща на които може да се получи и по-светъл цвят на зъбите. Циментът е полупрозрачен, за да се имитира полупрозрачността на естествените зъби

Като заключение можем да кажем, че фасетите са един съвременен, естетичен и не на последно място щадящ метод за корекция на несъвършенствата на нашата усмивка.

Д-р Росен Венелинов
стоматолог

Източник: www.prodental.bg

Станете почитател на Класа