Таушер: Не сме искали от БГ да разполага елементи за защита от балистични ракети

САЩ не са искали от България да разполага елементи за защита от балистични ракети, заяви в ексклузивно интервю за агенция Интерфакс заместник-държавният секретар на САЩ по въпросите на контрола на въоръженията и международната сигурност Елън Таушер.
На въпроса, дали разполагането на елементи от противоракетната отбрана /ПРО/ в Румъния и България е окончателно решение, Таушер заяви: “Докато водехме преговори с България по отношение на “Фазирания адаптивен подход“, както и с останалите съюзници от НАТО, САЩ не са молили България да разполага елементи за защита от балистични ракети“.
БГНЕС припомня, че според решението на американския президент Барак Обама, обявено през септември миналата година, коригираната архитектура на ПРО в Европа ще се създава на четири етапа. През първия – в периода до 2011 г. - се предвижда дислоцирането в Средиземно море на кораби, оборудвани с многоцелеви комплекси Aegis, чийто радар осъществява насочване с помощта на компютърна система, и ракети-прихващачи Standard-3 /SM-3/, а също радар на ПРО в Южна Европа. През втория – до 2015 г. - ще се разгърнат мобилни батареи с ракети SM-3 на територията на Румъния. По-късно – към 2018 г. - такива ще бъдат разгърнати и в Полша. А до 2020 г. тези ракети ще бъдат заменени с по-съвършени, способни да защитават цялата територия на страните-членки на НАТО не само от ракети със среден и малък обсег, но и от междуконтинентални балистични ракети. /БГНЕС

Станете почитател на Класа