Повдигнаха обвинение на Вальо Бореца

Районната прокуратурата повдигна обвинение на Валентин Янев, известен като Вальо Бореца. Това каза за БГНЕС заместник-градският прокурор на София Роман Василев.
Обвинението е за притежание на боеприпаси. Валентин Янев е задържан за 72 часа. След изтичането на мярката прокуратурата ще поиска постоянен арест за задържания.
БГНЕС припомня, че смятаният за "мозъка" на групата за отвличания "Наглите” Валентин Янев, известен с прякора Вальо Бореца, беше арестуван снощи. Полицията го издирваше в продължение на няколко месеца. В момента на залавянето си Валентин Янев се намирал в ресторант в "Овча купел”. Полицията е претърсила и дома на Вальо Бореца в столичния квартал “Симеоново“. Малко преди полунощ той беше отведен в Столичната дирекция на вътрешните работи. Предполага се че, Бореца е замесен в няколко убийства. Неофициално се твърди, че е свързан и с похищението на криминално проявения Кирил Божилов-Цигането. При развръзката с друг отвлечен, Румен Гунински, бе намерено ДНК върху тялото на младежа от Вальо Бореца, което е основна улика на прокуратурата. Операцията по залавянето на обявения за национално издирване Валентин Янев е проведена от служители на ГД “Криминална полиция”, съобщиха от пресцентъра на МВР. Операцията е проведена под наблюдението на прокуратурата.
Още на 29 декември 2009 г. Софийският апелативен съд реши първата партида от "Наглите" Прокопи Прокопиев - Културиста и Антон Петров – Хамстера, да останат в ареста. Апелативният съд тогава потвърди мярката за неотклонение “задържане под стража”, наложена на двамата на 19 декември. Тогава съдът прие, че обвиняемите са съпричастни към престъплението, за което се обвиняват и има опасност да извършат ново престъпление. Повече от два часа, при закрита врата, продължи заседанието на САС. Близо 30 минути съдебният състав заседаваше, преди да произнесе своето решение. Определението от тогава е окончателно и не подлежи на обжалване. Още петима бяха задържани при полицейската операция "Наглите 2”, за които съдът наложи постоянна мярка на 23 декември. Развръзката със случая на "Наглите” започна в нощта на 16 срещу 17 декември, когато Прокопи Прокопиев - Културиста, Антон Петров - Хамстера, Ивайло Евтимов - Йожи, Любомир Симеонов - Гребеца и Данаил Димитров - Релето бяха задържани. Всички те бяха обвинени, че са съпричастни към отвличанията в последните две години. На 19 декември СГС наложи арест на петимата. На 22 декември Любомир Симеонов повече от 3 часа даваше показания пред съдия. Заседанията бяха закрити заради СРС-тата, но се говори, че си казал всичко, както и тези, които са им "помагали" с крадените коли, но пък "Наглите" се държали нагло с тях. На 2 февруари МВР съобщи, че е задържала служител на министерството заради нерегламентирани контакти с членове на групата за отвличания "Наглите". Задържан бе полицаят Йордан Костов, който се разследва за злоупотреби със служебно положение. Костов бе служител на "Криминална полиция". Той е бил на длъжността инспектор за оперативно обслужване на местата за лишаване от свобода. Кабинетите му в дирекцията и в трудово-поправителното общежитие в "Казичане" бяха запечатани. Вътрешният министър Цветанов вече на няколко пъти бе заявил, че за връзки с "Наглите" се разследват петима служители от МВР, които били на средно ръководно ниво. Йордан Костов беше първият арестуван. Предполага се, че той е уреждал определени затворници с по-лек режим. След втората част арести на членове на групата за отвличания, вътрешният министър заяви, че е разговарял с министъра на правосъдието Маргарита Попова за договорите между затворите и частни фирми, които наемат на работа лишени от свобода, изтърпяващи наказанията си на облекчен режим. Тогава Цветанов даде пример с един от арестуваните “Нагли“ - Павел Петков, който работел по такъв договор не къде да е, а на собствената си къща, която била в процес на строеж. В същото време, възмути се Цветанов, той наел съседната къща, в която е държана една от жертвите на бандата.

/БГНЕС/


Станете почитател на Класа