Маргарита Немска: Няколко души са имитирали подписа на Бойко Борисов

“Назначените графически експертизи са установили, че не един е фалшификаторът, а няколко лица са имитирали подписа на г-н Борисов. Не е установена самоличността им. Толкова мога да кажа по това дело засега“, заяви Маргарита Немска, обвинител по знакови дела и говорител на Софийска градска прокуратура в интервю за вестник “Труд“.
Този отговор е във връзка с въпрос за информацията, че близо 100 апетитни софийски имота са продадени с фалшив подпис на Бойко Борисов от времето, когато беше софийски кмет. “Текстът, по който ще бъде внесен обвинителен акт срещу Божидар Нанев, е за съзнателно сключване на неизгодна сделка, от което е произлязла значителна вреда за Министерството на здравеопазването, като случаят е особено тежък. Правната квалификация е по член 220, алинея 2 от НК“, заяви още М. Немска. По повод рухналата сграда на “Алабин”, която уби Деница и Петя, прокурор Немска заявява: “Аз като майка споделям чувствата на родителите на загиналите момичета. Но като прокурор държа да уточня: когато няма достатъчно доказателства, събрани по реда на НПК, няма как да се повдигнат обвинения срещу някого само въз основа на факта, че е станала огромна трагедия. Делото за рухналата сграда е от рода на т. нар. експертни дела. В него прокурорът се основава на заключенията на вещи лица. Самият той не притежава специални познания в областта на строителството и архитектурата, затова възлага на специалисти експертизи. Две експертизи има по това дело - тройна и петорна, които са изключително изчерпателни. Но нито една от тях не показва категорично от какво е рухнала сградата. Когато обаче осем експерти не могат да определят с кои точно действия на кое точно лице или група от лица е причинена разрухата, няма как прокурорът да посочи кой е виновен. Няма как да прати някой в съда, което може би би дало известно удовлетворение на майките, въпреки че тяхната загуба е непоправима“.
“До края на месеца ще има развитие по разследването за Сергей Станишев. В момента се анализират доказателствата и се преценява дали са достатъчно, за да обосноват виновност за престъпление. Засега няма повдигнати обвинения“ заявява Маргарита Немска. На въпрос кога ще видим Наглите на подсъдимата скамейка, тя отговаря: “Това е въпрос на процесуално поведение на обвиняемите и техните защитници. Скоро ще започне предявяването на материалите, събрани по делото. При това адвокатите имат право да направят бележки и възражения по хода на делото, както и искания за събиране на нови доказателства. Прокуратурата още събира доказателства. Относно убийствата на двамата мъже в Плана планина е образувано друго досъдебно производство, като разследването се води от СДВР“. По повод дискусията за специалния съд Маргарита Немска заявява: “Моето разбиране за смисъла на специалния съд е друго. Аз го свързвам с нуждата от специалисти, които да насочат усилията си по конкретен вид дела и така адекватно да обслужат интересите на обществото от справедливо правосъдие в разумни срокове“.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа