Търновски полицаи разкриха близо тон нелегални спиртни напитки и контрабандни цигари

Почти тон нелегални спиртни напитки и над 500 кутии контрабандни цигари са иззети при акцията на антимафиоти и служители на “Икономическа полиция”, проведена под наблюдението на Окръжна прокуратура, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Антимафиоти от звеното на ГДБОП във Велико Търново получили сигнал за престъпна група, която действа на територията на с.Петко Каравелово, община Полски Тръмбеш и в областния град. Според информацията, членовете й произвеждали и търгували нелегално високоалкохолни напитки и разпространявали тютюневи изделия (без или с чужд бандерол).
В хода на работата е изяснен съставът на престъпното сдружение, ръководено от Л.А. (42г.) от Велико Търново, който живее в селото; 37-годишната Ж.Х. от Полски Тръмбеш - негова комшийка и служителка във фирмата му, съпругът й Х.Х. (41г.) и Р.Р.(също на 41г.) от старата столица, роднина на лидера. Установено е, че Л.А. организирал производството и разпространяването на спиртни напитки без да плаща акциз. Той развил нелегалното алкохолно производство в стопанисван от него търговски обект в с.Петко Каравелово и съседната селскостопанска постройка, собственост на съпрузите, която превърнали в цех, оборудван за наливане на напитките. Продажбите на дребно на готовата продукция ставали привечер след 17.30 часа, когато няма риск от проверки от държавните органи. Паралелно с алкохола, Л.А. организирал и търговия с цигари с чужд бандерол, съхранявани в търговската база в селото. Установено е, че той е собственик на две фирми и съсобственик в още две. За улесняване на работата, групата ползвала три товарни автомобила – два мерцедеса и един форд - собственост на Л.А. и две леки коли - “Нисан Микра”- на дъщерята на организатора и лизингова “Хонда” .
При акцията в Петко Каравелово, антимафиотите проверили дома на Л.А., където открили инкриминирани вещи и стоки. Претърсване и изземване е предприето и в имоти на тъста му Р.Р., в чиито къща и гараж са намерени акцизни стоки. По случая е досъдебно производство по чл. 321, ал.2 , вр. с 234 от НК. Уведомена е прокуратурата.
При процесуално-следствените действия в хода на операцията вчера от дом ана организатора са иззети цигари без бандерол - 50 стека “Lucky Strike” (цена на дребно 2.50 кутията), 2 - “Слимс”, 13 кутии “Мерилин”, а също и 62 пластмасови прозрачни бутилки (1,5 л) с жълтеникава течност с мирис на спирт . Там е намерен и иззет касов апарат, документи за извършване на търговска дейност, 15 500 лв., както и законно притежаван пистолет “Макаров” и 62 боеприпаса, от които 59 бойни, 3 стоп патрона. При проверката на търговския обект – кафе-аперитив на същия адрес, е установено укриване на търговски оборот, както и нарушение на Закона за акцизите, за което е уведомена ТД на НАП – Велико Търново. От мазето на жилището на съпрузите Ж.Х. и Х.Х. полицаите иззели близо половин тон жълтеникава течност с мирис на спирт, разпределена в пластмасови съдове с различна вместимост. От техния имот е иззет и товарния автобус “Мерцедес” на А.Л., натоварен с 35 стека празни полиетиленови еднолитрови бутилки – общо 2450. Фабрично запечатан нелегален алкохол в пластмасови бутилки, опаковани в стекове, е открит в дома на тъста на организатора Р.Р., като общо иззетото количество високоалкохолни напитки без бандерол от всички обекти е около 950 литра. Предстои назначаването на еспертизи за определяне на веществото в бутилките, продавани на дребно като спиртни напитки. Общото иззето количество кутии цигари без бандерол от всички обекти е 539.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа