Джеймс Уорлик, посланик на САЩ в София: САЩ имат силен интерес в енергийния сектор в България

Имаме силен интерес в енергийния сектор в България. Това заяви вчера американският посланик Джеймс Уорлик пред БНТ. Според дипломата САЩ са особено заинтересовани от участието в развитието на соларната енергетика у нас. Уорлик каза, че има стъпки от американска страна за евентуалното снабдяване с ядрено гориво на АЕЦ "Белене", както и на АЕЦ "Козлодуй".
Уорлик посъветва кабинета да състави енергиен план, като не изключва ядрената енергетиката от него, но разчита на анализ на добри експерти при подготовката му. „Ние искаме България да има добро сътрудничество с Русия, включително и за енергийните източници, но това да не води до зависимост“, подчерта посланикът.
Дипломатът взе отношение и по скандала около банките, в които се държат държавните финанси. „Притеснителен е фактът, че българската държава държи голяма част от парите си в една сравнително малка банка, каквато е Корпоративна търговска банка, а на всичкото отгоре не е ясно кой е собственикът на трезора“, обясни посланикът на САЩ.
Според дипломата дебатът за реформата на съдебната ни система трябва да тече в посока тя да остане напълно независима, без да се дава право на изпълнителната власт да се намесва в нейната работа. „Трябва да има две конкретни стъпки - съдиите, за които има доказателства, че са участвали в корупционни схеми, да бъдат изправени пред съда. И второ, трябва да има сериозен подбор за качествата на съдиите“, обясни той.
По отношение на изчезналия на 12 май студент Петър Владимиров от Попово след интервю за виза в американското посолство Уорлик обяви, че поддържа постоянна връзка със семейството на момчето, но не разполага с никаква допълнителна информация освен кадрите от излизането му от сградата на мисията на САЩ.


БНБ опроверга американския дипломат

БНБ ще реагира при всеки случай, в който представителна политическа или публична фигура поставя под съмнение добрата репутация и прозрачността на капиталите на българската банкова система, се казва в прессъобщение на БНБ вчера по повод изявлението на посланик Уорлик. БНБ нарече изявлението на посланика странно и подчерта, че по този начин се накърнява безупречната репутация на БНБ като надзорен орган и доверието в българския банков сектор като цяло.
"Категорично заявяваме, че няма нито една банка, оперираща на българския пазар, чиито собственици да не са ясни", подчертава БНБ.

Станете почитател на Класа