Мартин Димитров: Проблемът с кризата не се решава

Антикризисните мерки на кабинета не са достатъчно адекватни и проблемът с кризата не се решава. Това каза пред БНР съпредседателят на Синята коалиция и лидер на СДС Мартин Димитров.
Кризата е икономическа, но при лошо стечение на обстоятелствата може да стане и финансова, добави той. Големият проблем е дупката в бюджета. Правителството няма ясна концепция какво да прави, смята Димитров. Според него хората, които обясняват на премиера Борисов, че сме най-добре в Европейския съюз, не са наясно със ситуацията. По думите му, техните приказки са направо опасни. Не ми се иска Международният валутен фонд да влиза в България, но възможността става все по-реална. Трябва да се вземат мерки, за да не идва фонда, каза още Мартин Димитров. На въпрос дали Синята коалиция ще подкрепи актуализацията на бюджета Димитров отговори с думите “зависи какво пише в документа”. Според лидера на СДС модернизацията на армията, например, трябва да се направи след като мине кризата. Синята коалиция е за по-сериозно намаляване на разходната част на бюджета.
Антикризисните мерки трябваше да бъдат по-малко, каза от своя страна финансистът и общински съветник от БСП Георги Кадиев. Според него повечето от мерките на кабинета “Борисов” са толкова незначителни, че те изобщо нямат място в такъв сериозен документ. Партията, която спечели изборите трябваше да влезе в управлението с подготвена антикризисна програма, а не да я мисли в движение, смята Кадиев. Предполагам, че сегашните мерки няма да работят, както тези, които бяха публикувани преди няколко месеца, припомни Георги Кадиев. Според него антикризисните мерки е трябвало да се разделят в две групи - фискални и икономически. От едните само да се събират пари, а другите да стимулират икономиката, добави финансистът. По думите му, в проекта на ГЕРБ няма икономически мерки и ако в края на годината имаме 1% ръст на икономиката, то това няма да е заради Симеон Дянков, а заради самата икономика, която се издърпва за косите си от блатото. Кадиев коментира, че акциите на службите срещу източването на ДДС и фалшиви бандероли са много положителни, но те са с отложен резултат. В никакъв случай не бих разчитал само на работата на МВР, все пак който се е научил да не плаща ДДС, той ще продължи въпреки мерките, каза още Георги Кадиев. Той се обяви категорично против споразумение с МВФ, тъй като смята, че подобен заем ще покаже, че България не може да се справя сама.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа