Цветанов: Другата седмица предстои поредица от операции

Другата седмица предстоят поредица от операции срещу финансови злоупотреби в страната, в които участват „мутри“ и други представители на криминалния контингент, заяви на брифинг вътрешният министър Цветан Цветанов, предаде репортер на БГНЕС.
При акцията в Стара Загора е разкрита престъпна схема за източване на държавния резерв чрез боеприпаси. Задържани са около 14 т. в близост до полигона Змеево, които са били в база на държавния резерв. Имало е голямо количество боеприпаси и на място се е правила утилизация. Цветанов коментира, че този случай е показателен за безхаберието и занижения контрол в държавата. При вчерашната операция „Сводници“ са проверени два клуба, в които полицаите са се натъкнали на доказателства за секс експлоатация срещу заплащане, в която са участвали проститутки, сводници и техни охранители. Иззети са били около 8-9 000 лв., част от които в евро. Цветанов заяви, че това е продължение на операция „Октопод“ и има хипотеза, че незаконната дейност е свързана и с пране на пари. При операцията са използвани СРС-та и Цветанов изрази предположение, че тези публични домове не са могли да функционират без протекцията на хора, които са във високите нива на организираната престъпност.
В последните месеци всеки един сигнал за контрабанда с цигари се проверява в МВР и при готовност се пристъпва към реализация, каза още той. При акцията на полицаите за разкриване на контрабандните канали са намерени екзотични марки цигари, включително и китайски. При последната операция в района София – Благоевград са иззети 45 мастърбокса, 80 000 лв. и 50 000 евро. Проверяват се много тържища и търговски обекти за наличието на контрабандни цигари с участието на СДВР и около 16 ч. ще приключи тази операция, след което ще бъдат съобщени резултатите. Полицейска държава няма, целта е всеки гражданин у нас да се чувства сигурен, обобщи вътрешният министър. Ръководството на МВР отказа да говори конкретно по случая с побоя на полицай от страна на охранител на братя Галеви. „Направени са всички действия за респектирането на тези, които са си позволили да вдигнат ръка срещу полицай“, каза главният секретар на МВР Калин Георгиев.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа