Първанов: Парите на общините не трябва да се режат на калпак

Парите на общините не трябва да се режат на калпак. Това заяви в Шумен президентът Георги Първанов, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.
Първанов заяви, че се надява идеята за съкращаване държавната субсидия за общините с 20% от 1-ви юли да бъде анализирана и конкретизирана. “Би било грешка, ако това се прави на калпак с еднакъв аршин към всички, защото има общини, които много трудно биха понесли една такава мярка”, каза президентът днес в Шумен. Той обяви, че е съгласен, че административена реформа трябва да има, но тя да става на базата на внимателен анализ на капацитета на всяко едно от звената и да се орязват и съкращават структури, които са ненужни или дублиращи се.
Първанов коментира и идеята на военния министър да се създаде единна държавна разузнавателна агенция, която да мине под шапката на кабинета и да обедини военното разузнаване и Националната разузнавателна служба. “Мисля, че не би трябвало да се експериментира в момент, в който и Военна информация и НРС са в кондиция, вършат си добре работата. Тук едно механично обединение би могло по-скоро да създаде допълнително напрежение и да демотивира част от служителите", каза държавният глава. Според него при сливане на тези структури ще се получи като при създаването на ДАНС, което не доовело до засилването на специалните служби.
Първанов е на визита в Шумен и Смядово. Тази сутрин той участва във Втората национална конференция по археология, история и културен туризъм „Оттука започва България”. В 14,00 ч. Той ще открие бизнес форума „България и Шумен след кризата”, след кето ще посети пивоварния завод на “Карлсберг България” в града.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа