Аню Ангелов: Модернизацията на армията ни няма алтернатива

Модернизацията на българската армия няма алтернатива. Но тя не трябва да се състои само в придобиването на техника, а да обхване всички области, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов, предаде репортер на БГНЕС.

Самите военни не са субект на реформата, те са участници в нея. Целта на прегледа е да се постави край на революционните промени в българската армия, заяви министър Ангелов. “Реформата се превърна в мръсна дума с демотивираща сила. Направи така, че военните да си мислят, че нищо не е сигурно. Нашата цел е 2015 г. да се превърне в началото на едно еволюционно развитие на Въоръжените сили“, каза той. “Прегледът на структурата на силите се основава на 10 сценария за вероятното развитие на геостратегическата обстановка, при която може да се наложи използването на български ВС. Целта на прегледа е да се направи анализ на структурата на ВС, да се планира тяхната реорганизация в рамките на планираните и вероятни ресурси в единен комплект на съвместими ВС“, подчерта министърът на отбраната. Генерал Ангелов уточни, че тези 10 сценария са най-вероятните задачи, които ВС трябва да изпълняват както в мирно време, така и във военно. Той изключи като малко вероятно възникването на конфликт в региона. Министърът на отбраната смята, че България е заобиколена от съюзнически страни и е крайно време това да бъде отчетено от нашата военна и цивилна експертиза. Едновременно с това, според него, съществува друг риск от страни, притежаващи балистични ракети с малък и среден обсег. В тази връзка министър Ангелов заяви, че България ще настоява за ПРО. Той отбеляза, че България участва активно в обсъжданията на ПРО в рамките на НАТО, но ще поиска интензифициране на този диалог. По отношение на това какви конкретни елементи на ПРО и къде те трябва да бъдат разположени не се говори, подчерта министър Ангелов. Той добави, че когато темата за ПРО достигне на етап обсъждане на технически параметри, тогава ще има по-голяма яснота, къде тази система може да бъде разположена и какви компоненти ще има. Като фактор оказващ влияние върху разполагането на ПРО министърът на отбраната добави и географския, т.е. откъде идва опасността и следователно къде ще бъде най-благоприятно за разполагане на съответните елементи, за да бъдат прихванати чуждите ракети. Министър Ангелов се спря и на предстоящата визита на генералния секретар на НАТО в България Андерс Фог Расмусен, с който ще има срещи на 20 май. Министърът на отбраната ще го запознае с: 1. какво прави българската армия, за да отговори адекватно на новите предизвикателства, ще го запознае със стратегията на ВС; 2. ще изкаже нашите виждания за концепцията на НАТО; 3. ще обсъди реалните заплахи, които стоят пред страната ни, като ще настоява нито една държава от НАТО да не бъде изключвана от колективните способности на алианса.
Министър Ангелов заяви, че във вчерашното си интервю в парламента не е споменавал на кого ще бъде подчинена единната разузнавателна общност и днес с учудване чете някои неща, които не е говорил. “Изрично подчертах, че има Закон за националната сигурност и в рамките на този закон законово ще бъдат решени от парламента всички въпроси, касаещи тази идея за единна разузнавателна общност. Това е мое лично мнение, но не мнение на правителството и аз не съм го казвал като член на правителството. Изрично подчертах, че това е мое лично мнение“, добави той.
МО е единственото министерство, в което разходната част няма да се променя, каза министър Ангелов. Това се дължи, според него, не на причината, че МО е свещена крава, която не трябва да се пипа, а защото МС разбира, че намаляването на бюджета на министерството с 33% далеч надхвърля орязването на бюджета на другите министерства. “Разбирайки това правителството подкрепи моето предложение да бъде запазен тази разходна част на бюджета във вида, който тя е дадена в бюджет 2010 г.“, заяви генерал Ангелов. Министърът отбеляза, че въпреки това с “огромно напрежение се изпълняват всички задачи, които е планирано да бъдат изпълнени през 2010 г“. Спирайки се на средствата, които са отпуснати в т.нар. Фонд за структурни реформи - “това са средства, които България просто е длъжна да плати“. “Около 200 милиона евро вече са похарчени за 18 вертолета по договора с “Юрокоптер“. В случая тези 200 милиона евро, които представляват и надхвърлят една втора от цената на договора, ние имаме само 9 вертолета. Една втора от това, което трябва да получим досега“, каза той. Според него това означава, че “за оставащите 9 вертолета ние би трябвало да се съгласим тези изхарчени средства плюс всички неустойки по договорите да бъдат хвърлени на вятъра“. “Поне 120 милиона евро ще трябва да бъдат хвърлени на вятъра, ако ние не направим всичко възможно да изпълним онези ангажименти, които сме имали за 2009 г. и не са изпълнени“, добави той. Министър Ангелов посочи още, че в скоро време ще започне разчистването на района около Челопечене от невзривени боеприпаси. МО ще извърши това със собствени средства.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа