Младенов: Ще има закриване на посолства

Ще има закриване на посолства – от стотината вероятно ще отпаднат около 20, но все още не сме взели решението кои. Това заяви пред Дарик радио министърът на външните работи Николай Младенов.
Планираме и съкращаване на разходите в дипломатическите ни мисии и днес за пореден път обсъждахме този проблем, каза Младенов. Много въпроси трябва да се зададат на предишните правителства защо по този начин са организирани дадени посолства. Но финансовият ефект от съкращенията няма да дойде веднага. Освен това трябва да чуем и другата страна, не решаваме сами къде ще имаме посолства, подчерта Младенов. Той обясни, че от съществено значение за това, дали да остане дадено посолство, оказват фактори като, дали с дадената страна сме стратегически партньори, какви са икономическите ни интереси в региона, имаме ли голяма общност от сънародници там и дали е възможно акредитациите да бъдат прехвърлени към съседна държава, каза Младенов. Той отрече да са имали търкания с държавния глава по въпроса за назначаване и отзоваване на посланиците и съобщи, че временно ще спрат назначаванията на посланици там, където са изтекли акредитациите на предишните дипломати, докато не се реши въпросът със съкращенията. Младенов съобщи също, че външно министерство е на 17-о място по плащания в българската администрация и че начинаещите служители в него започват със заплата 400 лева.
На въпроса как може да подкрепяме членството в ЕС на Македония, в която има враждебно настроени към нас хора, външният ни министър отговори, че нашата теза е да защитим интересите на своите съседи най-добре, защото това е от наш интерес. В наш интерес е стратегически не само Македония, но и Сърбия и останалите бивши югорепублики да се присъединят към ЕС. Има много пречки пред страните, припомни Младенов. Има спор за името между Гърция и Македония, която не приема да се нарича Бивша югославска република Македония. И нейно право е да реши как ще се нарича. Сложни са и отношенията Македония – Сърбия, Босна – Сърбия, проблеми има при Косово, Албания.
Ние винаги сме подписвали документите на конституционните ни езици – български и македонски, беше коментарът на министъра на въпроса вярно ли е, че при посещението му в Македония колегата му заговорил на английски. С договора, който им предложихме, не им поставяме никакви условия, но това ще им помогне при преговорите за присъединяването. Според него тезата за македонско малцинство в България не е стояла при посещението му там. Македония е в особено положение, всички други страни са се придвижили напред в преговорите, единствено Македония стои блокирана заради спора си с Гърция, коментира Младенов.
На въпрос каква да е позицията ни спрямо финансовите проблеми на Гърция Младенов коментира така. Представете си, че вашия съсед се е разпищолил, харчил нашироко, и идва при вас и иска вие да му платите наема. Вие може и да му помогнете, но ще го попитате, какви мерки ще предприеме това да не се повтори. Това не значи, че утре и ние трябва да се разхвърляме и да тръгнат и нас да ни спасяват, каза още Младенов.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа