Трайков присъства на пускането в експлоатация на нови инсталации в "Лукойл Нефтохим Бургас" АД

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков бе на посещение в "Лукойл Нефтохим Бургас" АД за откриването на нови инсталации за сярно-кисело алкилиране и регенерация на отработената киселина и хидроочистки на бензин и на дизелово гориво, съобщават от министерството.
Лентата на новите съоръжения прерязаха премиерът Бойко Борисов и президентът на ОАО Вагит Алекперов. "Привличането на продуктивни чужди инвестиции е най-добрият начин за финансиране на бюджетния дефицит", заяви министър Трайков. Алекперов изрази задоволство от политиката на българското правителство в подкрепа на бизнеса и условията, които то създава за развитие на компаниите. Общата сума на инвестицията на „Лукойл Нефтохим Бургас” за трите инсталации е 322 млн.долара. Съоръженията са изградени по датски и френски технологии, а работният проект е на немска компания.
Въвеждането в експлоатация на новите технологични инсталации ще позволи на „Лукойл Нефтохим Бургас” АД да увеличи мощностите си за хидрообезсерване на дизелово гориво и автомобилни бензини по изискванията на стандарта Евро-5. От този месец заводът е започнал производство на нов вид екологично гориво – био-дизел.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа