Станишев: България има с какво да се гордее

България има с какво да се гордее, защото българските антифашисти участваха в битката срещу най-голямата заплаха, срещу кафява чума на ХХ в., заяви пред Паметника на Съветската армия председателят на НС на БСП Сергей Станишев, предаде репортер на БГНЕС.
Посмъртно на бащата на Станишев Димитър бе връчен медал за участие във Втората световна война. Лидерът на социалистите подчерта, че стъпва на сцената, за да представи своето слово като внук на участник в Отечествената война и син на антифашист. Станишев изтъкна, че без да има Ден на победата Европа днес нямаше да чества своя празник. Станишев каза, че 9 май е не само спомен и почест към всички загинали в борбата срещу фашиста, а този ден изисква от нас уважение към оцелелите български ветерани. Той не пропусна да отбележи, че това е и ден за размисъл, защото продължава да има политически сили, които се основата на ксенофобията и омразата и призова всички хора с демократично мислене да се обединят заедно срещу тях. От поставената сцена пред Паметника на Съветската армия към българските ветерани се обърна и военното аташе на руската федерация у нас Андрей Киндяков. Той подчерта, че на днешния ден отбелязваме победата над хитлерофашизма като победа на живота над смъртта, победа на разума над безумието, "победата е една за всички“, заяви още той.
Лидерът на българските социалисти подчерта, че Денят не победата е струвал скъпо на цялото човечество. "Без Деня на победата няма да има и Ден на Европа. Този ден е победа на разума и на доброто над злото, на прогресивното над мракобесничеството и над омразата“ каза още той, като отбеляза, че над половин милион българи са участвали в Отечествената и Втората световна война. "И е тъжно, че България е може би единствената страна, в която антифашистката съпротива нямат статут на участници в Отечествената война, във Втората световна война“, смята лидерът на социалистите.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа